Среда, 31. Октобар 2018.

Неготинска библиотека обележила славу Светог Луку

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ из Неготина, Једна од најстаријих библиотека у Србији, прославила је у данас своју крсну славу Светог Луку. Свечаном чину резања славског колача, који је обавио јереј Марко Пајчин, старешина Цркве Свете Тројице,  присуствовали су Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Татјана Панић, члан Општинског већа задужен за културу, директори институција, некадашњи радници, чланови и пријатељи библиотеке.

  

Присутне је поздравио Милорад Грбовић, директор ове значајне институције културе осврнувши се кратко на протекле догађаје и програме Народне библиотеке.

Неготинска библиотека основана првобитно као Читалиште, на иницијативу епископа Доситеја Новаковића, на Светог  Луку 1846. године  прва је културна институција у нашем граду. Године 1874. у оквиру Читалишта основана је читаоница у Радујевцу, 1880. године у Штубику, а 1893. године основана је Раденичка читаоница. Указом од 14. јануара 1909. године у Неготину је основана Јавна библиотека.

  

Домаћин славе следеће године биће Власта Младеновић, библиотекар и уредник за издаваштво и културне  програме Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.