Четвртак, 05. Октобар 2017.

Неготин угостио каравана “Дух младости”

Караван посвећен представљању предности дуалног образовања, "Дух младости", који као пројекат реализује Омладинска организација "Spirit of Youth", под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта, боравио је јуче у Неготину.

 

Окупљеним Неготинцима, на Градском тргу обратиле су се најпре Татјана Рачић, испред Регионалне привредне коморе Зајечар, која је говорила о дуалном образовању, односно о начину сарадње између школа и привреде и Татјана Матијевић, генерални секретар Омладинске организације "Spirit of Youth".

 

Присутне је потом поздравио и Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је у свом обраћању изразио захвалност што је Караван „Дух младости“ дошао и у наш град.

 

“Желим да захвалим ресорним министарствима на прилици да се и наша деца прикључе овом каравану и упознају предности дуалног образовања. Знање је основни покретач развоја а савремено друштво се темељи на појединцима са предузетничким идејама и духом. Дуално образовање ствара управо предузетнички начин размишљања што ће младима повећати шансе да по завршетку школе покрену нова радна места. Нови модел образовања који ће оспособити нашу децу у непосредној производњи од ове школске године, у нашој општини спроводи се у Пољопривредној школи Буково. Ученици који су уписали смер: пољопривредни техничар, образовно наставни процес, дуално образовање, обављаће у предузећима Еликсир, НТС Фоод, Винарији, пекари и млекари Матаљ и другим са којима је Пољопривредна школа успоставила сарадњу. Ово је само почетак и искрено се надам да ћемо успети у наредним годинама да у овај вид образовања укључимо још нека предузећа и школе јер образовани млади људи нас чине бољим и напреднијим.” истакао је Величковић.

 

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали Татјана Рачић, из Регионалне привредне коморе Зајечар, Радомир Златановић директор Пољопривредне школе “Рајко Боснић” Буково и Никола Младеновић, приватни предузетник.Циљ ове манифестације је пре свега да се говори о предностима дуалног образовања као и о значају оваквог вида реализације наставе у циљу стицања одговарајућих компетенција које би младе учиниле запошљивим одмах након формалног образовања. Нацрт Закона о дуалном образовању је дефинисао да ученик мора да прође све наставне јединице предвиђене планом и програмом.

Од септембра, у 127 школа почела је настава по дуалном моделу образовања, а уведено је 19 нових профила у 49 школа, док је 43 профила са елементима дуалности усклађено са тржиштем рада, уведено у још 78 школа.

 

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, коју организује Радио “С” и којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи. Млади Неготинци су за четири сата колико је трајало надметање урадили 8578 згибова и тренутно су на деветом месту. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.