Понедељак, 11. Април 2011.

Неготин угостио гинекологе-онкологе из Србије

3155_1.jpg

Стручни састанак Удружења за гинеколошку онкологију Србије – УГОС, одржан прошлог петка  у Неготину, окупио је око стотину учесника из здравствених установа наше Републике. Тема је била „Карцином грлића материце“, једне од водећих малигних болести жена у Источној Србији, која без обзира на могућност излечења у раној фази, годишње угаси око 500  живота.

Србија је на првом месту у Европи по броју жена оболелих од рака грлића материце са око 1.500 нових случајева годишње. У овој невеселој здравственој статистици, неготинска општина годинама већ, заузима високо прво место по учесталости оболевања, тако да спада у подручја високе инциденце рака грлића материце. Констатовано је у уводном предавању примаријуса др Синише Челојевића, начелника Службе за гинекологију и акушерство неготинског Здравственог центра, који је био домаћин априлског стручног састанка Удружења за гинеколошку онкологију Србије -УГОС.
 
У дискусији о проблемима дијагностике и лечења оболелих од карцинома грлића материце, после рака дојке, водеће малигне болести жена у овом делу Србије, посебно је  наглашено да се у општини Неготин од 2002. године спроводе систематски прегледи, али да лекари још увек нису задовољни одзивом. То је образложено податком према коме су се у периоду од 2006. до 2010. године  свом изабраном лекару јавиле 2 982 жене. То значи да свест о потреби редовних здравствених контрола још увек није на задовољавајућем нивоу,  иако се зна да  редовни прегледи и спровођење програма организованог скрининга имају највећи значај у превенцији ове болести.

Нажалост, велики број жена први пут се јави гинекологу када је болест већ узела маха и када је лечење тешко и неизвесно.  На то су указали и предавачи из Београда доцент др Владимир Пажин, са Гинеколошко акушерске клинике „Народни фронт“, иначе, председник УГОС-а и  његов колега са ГАК-а професор др Бранко Станимировић. Такође, и професор др Весна Кесић са Института за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије , која ће од 2013. године бити на челу Европског удружења за онколошку гинекологију. Гинеколози из градова Борског и Зајечарског округа и неколико градова Србије, окупљени на стручном састанку у Неготину су и овом приликом указали на значај спровођења  Националног програма превенције, који би у најскорије време требало да понуди и одговор на питање – како обавезати  жене да иду на редовне прегледе, с обзиром да је карцином грлића материце  болест која се може спречити ако се открије у раној фази.

                                                                                             Tекст: Јованка Станојевић