Понедељак, 08. Јун 2009.

Неготин на Дунаву

2049_1.jpg

У суботу 6. јуна, под покровитељством општине Неготин, на плажи на Кусјаку код ХЕ “Ђердап два”, одржана је по први пут спортско-рекреативна манифестација “Неготин на Дунаву“. Неколико стотина Неготинаца  били су у прилици да уживају у чарима спортова на води, забави и дружењу на обали наше највеће реке.

2049_2.jpg

Манифестација је почела мини регатом од Михајловца до Кусјака. У спусту Дунавом учествовала су 18 пловила са око 60 – так учесника, који су великим аплаузом посетилаца дочекани на кусјачкој плажи.

2049_4.jpg

У спремању „Кусјачког котлића” надметало се 6 екипа, а најбољу рибљу чорбу припремила је екипа заљубљеника у Дунав под називом „Од срца срцу” предвођена Драгишом Првуловићем. За све посетиоце манифестације „Неготин на Дунаву” Милан Перовић, скувао је 2 казана рибље чорбе. Овај мајстор свог заната за собом има већ неколико победа у кувању рибље чорбе, а последњу је освојио на отвореном првенству у припремању рибљег котлића у Зајечару.

2049_6.jpg

Највише забаве донело је такмичење ученика неготинских средњих школа у веслању. Иако неискусни у овом спорту, средњошколци су се својски трудили да што брже пређу деоницу од 100 метара. Када су девојке у питању учествовале су само две екипе : Музичке школе „Стеван Мокрањац” и Пољопривредне школе Буково и равноправно поделиле прво место. Код момака било је праве борбе. Прво место освојили су момци из Пољопривредне, а друго из Техничке школе. Ништа мање снаге и воље нису показали Гимназијалци и ученици Музичке школе. Само такмичење је оставило јак утисак на средњошколце па су обећали да ће се за наредну годину озбиљно припремати.

2049_5.jpg

Умешност су показали и млади риболовци. Најбољи резултат остварила је Андреа Драгановић, док су друго место поделили Теодора Рајић и Јанко Милосављевић.  

2049_7.jpg

Неготинци су у суботу угостили и своје добре комшије из кајакашког клуба „Текија” из Текије, који су приказали вожњу кануом, кајаком и једрилицом. Посебан утисак на посетиоце оставила је возња глисера.

2049_3.jpg

Манифестацију, којом је уједно отворена и летња сезона на плажи на Кусјаку, код ХЕ „Ђердап два“, организовали су Наутички клуб „Неготин 865“ и Туристичка организација општине Неготин.

Галерију слика погледајте овде >>