Среда, 12. Март 2014.

Неготин добио бину и дечија игралишта

 

У оквиру пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње “Развој прекограничних активности у области културе и спорта”, Општина Неготин добила је професионалну савремену вишенаменску бину за одржавање културних и других манифестација вредну 44.000 евра.  Бина је наткривена, има сопствено озвучење и осветљење. Укупна површина је  128 квадрата, али је, у зависности од програма, могућа парцијална монтажа одређене квадратуре. Бина је власништво Општине Неготин и користиће се за све манифестације које се одржавају на отвореном у самом граду, али и месним заједницама. Иначе, Општина Неготин је до сада за одржавање манифестација на отвореном изнајмљивала професионалну бину и за те намене издвајала значајна средства.

У оквиру истог пројекта уређена су и опремљена два дечија игралишта, у централном градском парку и насељу Вељко Влаховић.

   

Иначе, Општина Неготин је партнер на реализацији пројекта. „Развој прекограницних активности у области културе и спорта“, док је подносилац предлога за финансирање  Општина Дробета Турну Северин. Укупна вредност пројекта износи 1.435.780 еура од чега је за општину Неготин планирано  145.397,69 еура уз суфинансирање општине од 15%. Финансира га Европска Унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Пројекат се након 17-то месечног трајања завршава крајем априла, када ће бити приређена промоција и сви садржаји званично предати на коришћење грађанима Општине Неготин.

   

Пројектом су, поред набавке покретне бине и уређења два дечија игралишта у Неготину,  предвиђене бројне активности које се огледају кроз сарадњу спортских клубова и културних институција из општина Неготин и Турн Северин. Општина Турн Северин добиће амфитеатар у парк шуми у том граду за организовање културних манифестација, као и пешачку стазу.