Среда, 27. Септембар 2017.

Научна трибина „Ка савременом читању Мокрањчевог наслеђа“

У оквиру 52. музичких свечаности у Неготину, у Мокрањчевој родној кући одржана је научна трибина на тему  „Ка савременом читању Мокрањчевог наслеђа“, на којој је предавач била др Катарина Томашевић, музиколог и научни саветник Музиколошког института САНУ.

 

Мокрањчево дело показало се плодним и захвалним тереном и за примену појединих најактуелнијих теоријских полазишта, што је за последицу, с једне стране, имало отклон од саме музике, а с друге стране подстакло све крупнији искорак превасходно ка сагледавању ефеката Мокрањчевог укупног деловања и праксе у идеолошком, политичком и друштвено-историјском контексту епохе, на који се у свом предавању осврнула др Катарина Томашевић.


Питање виталности саме Мокрањчеве музике током дугог 20. и почетком нашег века, такође и питање непресахле радости и љубави коју за њу деле подједнако хорски диригенти, певачи и публика, враћа нас, међутим, на централно питање естетске вредности на којој она почива.  Једна засебна стаза требало би да осветли и сложено питање преображаја канона интерпретације Мокрањчевог дела у протеклом и савременом добу, док би се на трећем краку савременог читања Мокрањчевог наслеђа разоткриле и многобројне, за сада недовољно испитане везе са жанровима популарне музике.“ – истакла је између осталог др Катарина Томашевић.


Предавање је илустровано видео и музичким примерима, који, између осталог, потркепљују тезу према којој се Мокрањчево дело дефинише као полазни модел за потоњи стилски преображај српске музике у 20. веку.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.