Петак, 22. Април 2016.

Насип у Радујевцу биће завршен пре рока

Велики пројекат изградње одбрамбеног насипа у Радујевцу који се реализује средствима Светске банке, у износу од 100 милиона динара одвија се планираним темпом, уверили су се  данас приликом посете општини Неготин и МЗ Радујевац,  Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа, Душан Панић, директор  Водопривредног центра Сава- Дунав ЈП „Србијаводе“ и Јован Миловановић, преседник Општине Неготин.

  

„Активностима наше Владе, државних органа, ЈП „Србијаводе“, локалне самоуправе као што и сами имате прилику да видите данас, у току су радови на изградњи овог бедема у Радујевцу. Нису то једини радови,ми смо у прошлом периоду, у 2015.години, имали радове и на Косном грлу, стратешки битном месту за одбрану од поплава, где је ојачан насип, рађена нова аутоматика, нови агрегати, ремонт свих пумпи тако да су грађани општине Неготин сигурно безбеднији. Подсетићу вас да смо 2014. године на територији Борскох управног округа имали проглашену  ванредну ситуацију у Неготину, Кладову и Мајданпеку. Тада је најкритичније било у Текији и Грабовици. Данас после 25 година имамо три нова одводна канала укупне дужине 750 метара, имамо изграђене ноце саобраћајнице у у Текији, у дужини од 25 километара. У Грабовици је изграђен нови одводни канал дужине око три и по километра,слично је и у Малој Каменици тако да су наши грађани сигурно безбеднији односно наша  држава, наша Влада показује један ниво одговорности у области заштите наших грађана када владају ванредне ситуације.“  изјавио је приликом обиласка радова на насипу, Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа.

  

У општини Неготин у току 2014. године је у два наврата, мају и септембру, због поплава проглашена ванредна ситуација.

Можемо да кажемо да ћемо у наредном периоду бити много мирнији у вези опасности од поплава са реке Дунав. Подсетићу вас да смо 2014. године били изложени потенцијаној великој опасности с обзиром да је тада очекивани доток Дунава био 18.000 метара кубних и тада смо изградили привремени насип ради заштите села Радујевца. Тог тренутка постали смо свесни да морамо да порадимо на трајном решењу заштите од поплава неготинске низије. Пројекат је био спреман и захваљујући опасности која се тих дана надвила над неготинском низијом проистекла је и реализација овог пројекта у сарадњи са ЈП „Србијаводе“. Тендер је расписан прошле године и сада смо сведоци да се динамички добро изводе радови и према очекивањима извођача завршити и пре рока.“ Јован Миловановић, председник Општине Неготин

  

Израда веома значајног насипа у Радујевцу почела је 20. октобра 2015. године а рок за завршетак од 13 месеци истиче у новембру.

Радови иду задовољавајућем темпом, у квалитету су што се већ овде види,а и налази Института за испитивање материјала из Ниша исто то показују. На овом подручју радимо и на другим местима.Завршили смо донацију Турске у Великој Каменици,сада донацију Италије. Ради се Мала Камница, тако да су за ово подручје издвојена значајна средства за решавање проблема. И у наредном периоду посебну пажњу ћемо поклонити овом крају будући да очекујемо да се неке ствари покрену.“ изјавио је Душан Панић, директор  Водопривредног центра Сава- Дунав ЈП „Србијаводе“

Завршена је трећина насипа,око једног километра, укупне дужине 2.700 метара. Радове који се одвијају без проблема и чији завршетак се очекује пре рока, крајем августа. изводи Водопривредно предузеће Ћуприја.