Среда, 11. Новембар 2009.

Наши обичаји се поштују и у Бечу

Николићи прославили Митровдан

2261_1.jpg

У дому Горана Николића у Бечу, познатог аутопревозника из Тимочке крајине протеклог викенда прослављена је породична слава Митровдан.

Иако хиљаде километара далеко од родне груде, Николићи негују традицију и свом дому у 10. бечком округу и на стари православни начин дочекују госте и прослављају Митровдан.Домаћин Горан Николић, каже да сваке године и поред бројних обавеза у ово време издвоји три дана, да са породицом и гостима прослави породичног свеца.

"Слави се три дана како би што већи број гостију могао да нам дође", објашњава домаћин.
Горан са супругом Данијелом и децом Мелисом и Мартином већ више од деценије уз славску свећу и колач, традиционална јела и богату трпезу негује ову лепу традицију у Бечу где живе.

- Следеће године ипак планирамо да Митровдан прославимо у нашој кући у Самариновцу. Лепо је када се породична слава прославља где год човек живи, али наши обичаји кажу да је ипак најбоље да се слава слави у отаџбини и да је то добро за напредак и благостање у кући - објашњава Николић.

Често у цркви

Николићи, који с обзиром на посао, којим се баве често одлазе у родни крај, кажу да сваки пут искористе прилику за одлазак у тамошњу цркву.
- Мислим да свако за то треба да одвоји време и да је то нешто што човека оплемени и чини срећнијим - каже Горан.