Уторак, 31. Октобар 2017.

Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ обележила годишњицу и крсну славу

Резањем славског колача и свечаном академијом запослени у Народној библиотеци "Доситеј Новаковић" обележилли су крсну славу установе и 171. годину од оснивања Неготинског читалишта, као једног од најстаријих у Србији.

 

Након обреда резања славског колача и обраћања протојереја Зорана Јовића, Архијерејског намесника неготинског, бројне госте, пријатеље, сараднике и читаоце, поздравио је вршилац дужности  директора Библиотеке Милорад Грбовић.

 

Већ по традицији уручене су и награде најактивнијим читаоцима Библиотеке, као и награде најбољима на књижевним конкурсима "Мирко Петковић" и "Чика Андра". Награду "Мирко Петковић" добио је Милоје Димиресковић за рад "Десет акварела", док је награда "Чика Андра" припала Александри Никић за песму "Свитац", а  похваљена је песма "Неизговорене речи" Хелене Шћопуловић. 

 

И ове године награђени су најактивнији читаоци на дечијем и одељењу за одрасле, као и у огранцима Библиотеке у Кобишници, Јабуковцу и Прахову.  

 

Свечану академију, увеличали су и соло певачи Уметничке школе “Стеван Мокрањац” из Неготина.  

У оквиру обележавања 171. годишњице Народне библиотеке данас у 18 сати биће приређено представљање књиге “Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године”, а за сутра од 13 сати и најављено је и предавање др Бранке Драгосавац на тему “Културне прилике у Неготину од 1918. године”.