Среда, 08. Април 2015.

“Најбоље из Неготина” на Данима Тимочана и Крајинаца у Београду

У оквиру традиционалне манифестација "Дани Тимочана и Крајинаца" синоћ је у кући Ђуре Јакшића у Београду, представљено "Најбоље из Неготина". Бројне госте испред општине Неготин поздравио је председник Скупштине општине Неготин др мед. Љубисав Божиловић.  

 

Захваљујем Удружењу Тимочана и Крајинаца на позиву, да у кући нашег прослављеног песника и сликара Ђуре Јакшића, говоримо о ономе што краси наш крај. Вечерашњи програм посветићемо знаменитим Неготинцима, нашем Мокрањцу и Фестивалу који већ пола века организујемо њему у част, вину, најбољем у Србији и разлозима зашто треба посетити Неготин и Крајину “ - истакао је др мед. Љубисав Божиловић.

 

У једночасовном програму кроз приче о туризму, крајинском вину и музици представљен је само део „Најбољег из Неготина“. Душан Петровић, в.д. директора Туристичке организације општине Неготин, представио је потенцијале и туристичку понуду нашег града, док је Никола Младеновић, председник Удружења винара “Крајинско виногорје” говорио присутнима о надалеко познатим крајинским винима и крајинском виногорју.

 

Велики део програма био је посвећен фестивалу “Мокрањчеви дани” који ће ове године јубиларни педесети пут бити организован у нашем граду. О музичком легату славном српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, говорила је Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе, а присутни су били у прилици да погледају и изложбу плаката досадашњих фестивалa. Вече је заокружено наступом вокално инструменталног састава “Ајдуци” под управом професорке Данијеле Марковић и дегустацијом најбољих вина из Крајине.      

 

На крају програма, секретар Удружења Тимочана и Крајинаца Љубиша Марковић, уручио је председнику Скупштине општине Неготин, Повељу за допринос и сарадњу удружења и општине Неготин, док је др мед. Љубисав Божиловић, поклонио удружењу књиге које су издале институције културе из Неготина, као допринос библиотеци удружења.   

 

У склопу „Дана Тимочана и Крајинаца“ и обележавања 90 година удружења, најбоље из свог окружења, поред Неготина, представили су и остали градови и општине Тимочког региона, а одржана је и изборна Скупштина удружења и приређено Завичајно вече. Манифестација се завршава данас.