Петак, 04. Мај 2018.

Најављени програми Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин

Данас је у малој сали општине Неготин одржана конференција за новинаре, на којој су најављени програм Мајских свечанопсти поводом Дана општине Неготин. Новинарима су се обратили Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, туризам и информисање,Вања Ђурђевић, координатор организације “Чепом до осмеха”, Владимир Радић, в.д. директора Дома културе, Сања Радосављевић, музејски педагог Музеја Крајине,  Ненад Војиновић, директор Историјског архива, Милорад Грбовић, директор Народне библиотеке и Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин.


Мајске свечаности поводом Дана општине Неготин биће ове године организоване од 6. до 22. маја, а за грађане општине Неготин и госте, локална самоуправа, Туристичка организација, Дом културе, Историјски архив, Народна библиотека, Музеј Крајине, образовне установе и удружења грађана, припремили су тридесетак разноврсних програма.

“Мајске свечаности организујемо поводом 12. маја Дана општине Неготин односно дана ослобођења Неготина и Крајине од турске владавине 1833. године. И ове године потрудили смо се да припремимо богат и садржајан програм, а централни догађаји су и  овога пута Свечана седница Скупштине општине Неготин, 12. маја у 12 сати у Дому културе, на којој ће бити додељене мајске награде и признањима заслужним појединцима, колективима и инстуитуцијама који су у претходној години постигли запажане резултате и тиме промовисали свој град и општину на најбољи могући начин. Ту је и 13. Међународни Сајам меда и вина, 11. и 12. маја на Градском тргу у Неготину и који ће верујемо и ове године привући велики број излагача и посетилаца, како из Србије тако и из земаља у окружењу. Радује ме што ћемо имати и јако лепу акцију “Чепом до осмеха” уз израду мозаика од 100 квадрата на нашем тргу, као и бројне програме за све генерације. Такође програмом Мајских свечаности ове године биће обухваћена и прослава градске славе Спасовдана, када ће весела карневалска поворка наших најмлађих суграђана улепшати улице града и Градски трг.” – истакла је Татјана Панић, отварајући данашњу конференцију и позвала грађане да испрате програме Мајских свечаности у што већем броју. 

Овогодишње Мајске свечаности почеће у недељу, 6. маја у 9 сати на Рогљевачким пивницама, где ће Туристичка организација и Планинарско друштво ”Дели Јован”, организовати регионалну планинарску акцију “Стазама рајачког виногорја 2018.”.

У понедељак, 8. маја од 20 сати у Дому културе, биће одржано прво финално вече овогодишњих сусрета младих, популарног СОНГ-а, а наступиће ученици основних школа. Дан касније, у уторак 8. маја, од 18 сати, у сали Уметничке школе биће приређен концерт Дечјег црквеног хора из Зајечара и Хора ОМШ из Неготина, а од 20 сати у Дому културе финале СОНГ-а средњих школа.

Неготинци ће се у среду од 9 до 20 сати, израдом мозаика од пластичних чепова прикључити акцији “Чепом до осмеха” у циљу промоције ове акције и помоћи особама са инвалидитетом.

“Мотив за израду неготинског мозаика је да пошаљемо поруку свим грађанима да сакупљањем чепова могу да помогну особама са инвалидитетом и у исто време очисте природу и сачувају здраву животну околину.” – истакла је Вања Ђурђевић, координатор организације “Чепом до осмеха”, која је прошле године у Новом Саду учествовала у изради највећег мозаика на свету. У организацију ове акције укључена је Канцеларија за младе општине Неготин.

У среду 9. маја, у 10 сати у организацији СУБНОР-а, у Новом градском парку, биће обележен Дан победе. За 20 сати најављено је Рок вече на тргу, уз учешће неготинских бендова, које ће организовати Туристичка организација.

Дом културе по речима в.д. директора Владимира Радића, осим СОНГ-а, потписује и организацију још неколико програма, а пружаће и техничку подршку за остале програме овогодишњих Мајских свечаности.

“У четвртак 10. маја, од 20 сати на Градском тргу у нашој организацији биће одржана завршна смотра 45. Сусрета села уз проглашење најбољих тачака и ревијални наступ учесника овогодишње смотре, а у сарадњи са Туристичком организацијом биће приређен и Етно дан на коме ће месне заједнице и културно уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представити обичаје, народне ношње, специјалитете народне кухиње и све оно што одликује њихова села. У оквиру Мајских свечаности у организацији Дома културе, у уторак, 15. маја од 19 сати у нашој галерији, биће отворена и Изложба неготинских уметника, дан касније од 11 и 13 сати угостићемо и Машино позориште из Београда са представом “Сунђер Боб коцкалоне”, а наше програме заокружићемо у понедељак, 21. маја од 20 сати поетско-музичким сусретом са Иваном Босиљчићем.”

У петак, 11. маја у 18 сати на Градском тргу биће отворен тринаести по реду Међународни сајам меда и вина  „Они виде мед и винО“. Према најавама Душана Петровића, директора Туристичке организације, очекује се велики број излагача из Србије, Бугарске, Румуније и Македоније, а своја вина представиће винари из свих познатих винских крајева наше земље.

“И ове године је велико интересовање излагача, винара и произвођача меда из свих крајева наше земље. Сајам ће бити отворен у петак 11. маја у 18 сати на Градском тргу. Модератор је Милорад Миша Ћирић, почасни витез београдског витешког реда Сингидунум. Првог дана имаћемо два концерта. Од 19 сати наступиће Банатски тамбураши са глумцем Мирославом Жужићем, а од 21 сат Ђорђе Давид. Други сајамски дан почеће од 10 сати у Великој сали СО Неготин, предавањем о пчеларству, у 11 сати у Музичком павиљону биће промовисана књига Живојина Богдановића “ Пчеларски буквар”, а тај преподневни програм завршићемо представљањем народног стваралаштва наше Крајине од 13 сати. Програм се наставља од 18 сати у Музичком павиљону предавањем о храни и вину које ће одржати др Александар Петровић, од 19 сати наступиће женски тамбурашки оркестар “Ла Банда”, од 20 и 30 сати прогласићемо најбоља вина и доделити признања, а у 21 сат почеће концерт Иване Селаков. Морам да напоменем да ће као и ранијих година, произвођачи меда излагати своје производе у реподневним сатима, а винари у поподневним.”    

Традиционални седамнаести по реду годишњи концерт КУД „Стеван Мокрањац“, биће одржан у недељу, 13. маја од 20 сати у Дому културе.

Програми које ће историјски архив оргаизовати у оквиру Мајских свечаности биће у знаку 185 годишњице ослобођења од Турака и 100 годишњице од завршетка Првог светског рата.

“У понедељак, 14. маја у 19 сати у дворишту Историјског архива организоваћемо предавање на тему “100 година од завршетка Првог светског рата” , а у среду, 16. маја такође од 19 сати у истом простору биће приређене и промоција 19. броја  часописа “Баштиник”, који и овога пута доноси веома занимљиве теме и податке из наше историје, који нису до сада били познати.” – истакао је Ненад Војиновић, директор Историјског архива  

У организацију Мајских свечаности својим програмима учествоваће и Музеј Крајине.

„Током Мајских свечаности Музеј Крајине учествује и у још једној манифестацији, која ове године носи назив „Музеји за 10“ и у оквиру које се обележава  „Европска ноћ музеја“, тако да смо тим поводом припремили неколико програма. 14.  маја у 18 часова у галерији Мокрањчеве куће биће отворена изложба "Традиционални мурали Африке" – ауторке Наташе Његовановић Ристић, вишег кустоса Музеја афричке уметности из Београда. Изложба приказује фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури – деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента. 15.и 16. маја од 10 до 12 часова биће одржана креативна радионица за децу под називом "Мини-модели за афричке мурале" – програм се одржава у галерији Мокрањчеве куће. Деца ће на радионици правити мини моделе кућа и затим њихове зидове украсити афричким мотивима – цртањем, бојењем... Радионицу ће водити кустоси Музеја афричке уметности Марија Милош и Милица Јосимов, у сарадњи са колегиницама из Музеја Крајине Весном Јањић и Сањом Радосављевић. у суботу, 19. маја, када се обележава 14. “Европска ноћ музеја” програм ће трајати од 17 до 22 часа у Музеју Хајдук Вељка, биће то радионице за децу "Лепота традиције", у организацији Креативног удружења Него.” Током трајања манифестације на централном градском тргу Неготинци ће моћи да уживају у изложби Музеја Крајине "Културно наслеђе Неготинске Крајине. “ – рекла је, између осталог, Сања Радосављевић музејски педагог најављујући програме Музеја Крајине  

Туристичка организација општине Неготин, Предшколска установа „Пчелица“ и основне школе украсиће у четвртак, 17. маја улице нашег града веселом карневалском поворком, а сат касније Народна библиотека „Доситеј Новаковић“, на Градском тргу организоваће и програм „Школе своме граду“.

„Поред овог програма Библиотека ће у оквиру Мајских свечаности, у петак, 18. маја од 19 сати,  промовисати и и збирку Власте Младеновића „ Исток српске поезије“, а у уторак 22. маја од 19 сати представићемо и књигу „Школа за гитар“ Георгија Милановића. Приређивач је Урош Дојчиновић.“ – истакао је Милорад Грбовић, директор Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.      

У петак, 18. маја у 12 сати и неготински матуранти придружиће се својим вршњацима широм Европе кроз манифестацију Матурски плес. На Градском тргу плесаће ученици завршних година неготинских средњих школа

У организацији Туристичке организације општине Неготин у недељу, 20. маја од 10 сати биће одржана и регата под називом “Весели спуст Тимоком”. Учесници ће се низ Тимок отиснути у Рајцу.  


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.