Четвртак, 21. Децембар 2017.

Најављена реконструкција објекта на базену, слободна бесцаринска зона и уређење комплекса на Милошевском пут

На јуче одржаној конференцији за новинаре на којој су говорили Бобан Стингић, члан Привременог органа Општине Неготин, Живојин Марковић, шеф Одељења за правну заштиту имовинских права и интереса и Драгана Паовић, саветник Одељења за урбанизам ОУ Неготин, најављена је реконструкција објекта на базену, слободна безцаринска зона, уређење комплекса на Милошевском путу, а било је речи и о проблему насталом поводом накнада штета од уједа паса луталица.

 

Проблем уједа паса луталица, паса непознатог власника је акутан проблем који Општина Неготин има од 2010.године, који је у првој половини ове године ескалирао. Од јануара до средине децембра кроз тужбе, предлоге за мирно решење спора, медијацију,  поднето је 585 захтева за накнаду штете од уједа паса непознатог власника.

Овај период треба раздвојити до 27. и после 27. јула када је Општина Неготин уз помоћ Завода за судску медицину Ниш, успела овај проблем да примири или да реши. Морате да знате да су нама на суду руке везане из разлога што се на оваквим рочиштима појављује велики број сведока који указују на то су повреде настале уједом паса, а такође имамо проблем вештачења, где до 27. јула, ниједно вештачење није било, а да се вештак није изјаснио да то није дефинитивно ујед паса или да је рана могуће настала дејством уједа.  То су чињенице које суд узима у обзир  и доводе до доношења пресуда у корист лица која су „уједена“. Ми смо се у почетку, почевши од 2010. године судили што је доводило до  енормних трошкова поступка. Трошкови су достизали 130 до 140 хиљада динара, писања тужбе, четири или пет рочишта, вештачењe, и из тог разлога нисмо могли да добијемо процесе, имајући у виду вештачења, покушали смо са поравњањима и очигледно нисмо успели јер  је велики број лица ово схватило као извор неке додатне зараде и онда су масовно кренули са подношењем тужби у првој половини ове године. После одређеног периода  утврђено је да су нека лица  поднела тужбу по трећи, четврти, пети пут, што је била црвена линија где нисмо више могли да пређемо преко тога, такође је и суд  почео да размишља на начин да ли је могуће и нормално да неко буде уједен пет пута или да из једне породице сваки члан породице буде уједен више пута па су почели, мимо вештачења да доносе пресуде у нашу корист користећи здраву логику да је немогуће да неко толико пута буде уједен.“ - изјавио је Живојин Марковић, шеф Одељења за правну заштиту имовинских права и интереса Општине Неготин.

Колико је овај проблем велики говори чињеница да је у овој години поднето 585 захтева за накнаду штете који су претили да угрозе ликвидност буџета. З анакнаде штета у овој години исплаћено је 43.437.514 динара.

„ То нису били стварни, већ лажни уједи. Завладала је права епидемија јер су неки увидели  могућност личне зараде. У једном тренутку почели су да пристижу људи са стране, из  Ниша, Мајданпека, Кладова и баш тог тренутка када су дошли у Неготин су изуједани, а било је случајева да су тог истог дана били уједени и у Кладову, Мајданпеку итд. Уочивши проблем председник Општине је сазвао више састанака са представницима Основног и Вишег тужилаштва, представницима полиције, Здравственог центра, али нисмо могли да дођемо до неког решења. Онда смо након више разговора донели одлуку да ангажујемо Завод за судску медицину из Ниша и успели да променимо ствари. Лекари завода су  сваког четвртка вршили  контролни преглед лица која су пријавила ујед. На овај начин заштитили смо буџет општине Неготин и зауставили смо очигледни организовани криминал. Лекари овог завода су експерти у свом послу, у питању је референтна установа и њихов контролни преглед је важећи на суду. Проблем паса луталица и даље постоји и решиће се изградњом прихватилишта за псе, али објекат који је изграђен у ранијем периоду налази се на државном пољопривредном земљишту прве класе и из тог разлога није могао да добије дозволу за употребу. Ове године смо тражили локацију, гледали више пројеката, ангажовали се и врло брзо имаћемо информацију где ће тај објекат бити изграђен.“ - изјавио је Бобан Стингић, члан Привременог органа Општине Неготин.

Од тренутка  закључења уговора са Заводом за судску медицину број тужби драстично је смањен. За период од  27. јула до данас поднето је стотинак тужби, док за период  од 1. јануара до 27. јула близу 500 тужби.

Стингић је на конференцији најавио и реконструкцију Управног објекта на градском базену истичући да је пројекат урађен 2010. године на предлог руководства и након консултација са грађанима, прерађен. За измену пројекта нису издвојена додатна средства. Комплетна техничка документација је завршена почетком децембра и по Закону о планирању и изградњи  прослеђена Одељењу за урбанизам за грађевинску дозволу која ће бити издата, како се очекује, ових дана. Вредност пројекта, који би требало да буде завршен до краја јуна, износи 25 милиона динара.

„Пројекат је комплексан, велики, садржи све делове, архитектура, конструкција, електро, пројекат за против пожарну заштиту, све што је потребно, имајући у виду да се ради о јавном објекту који ће користити корисници комплекса базена. Пројекат је реконструкција и доградња постојећег објекта и разликује се од претходног јер је спратности П + 1  и добили смо једну велику корисну површину, летњу башту коју ће моћи да користе грађани.  Корисни простор који смо добили је 557 квадрата у односу на  ранијих, 300. Предвиђено је више садржаја, додали смо садржаје: спортски клуб, спортску медицину, продавнице, и летњу башту на коју смо бацили највећи акценат. Објекат ће бити рађен савременим материјалима и пројектанти су се потрудили да објекат буде у складу са нашим условима. Приступ комплексу ће бити мало промењен, предвиђено је проширење пролаза кроз пасаж објекта и повезивање са  улицом Косте Тодоровића.“ - изјавила је Драгана Паовић, саветник Одељења за урбанизам и грађевинарство ОУ Неготин.

У току је израда више предлога идејних решења за уређење свих девастираних простора неуређених у комплексу Спортског центра са акцентом на спортске садржаје, проширење комплекса садржаја коришћења базена и на уређење старе летње позорнице а у доношење коначне одлуке биће укључени грађани. 

Најављено је уређење простора слободних површина у насељу Милошевски пут, на површини од 16 ари која није искоришћена. Завод за урбанизам је израдио комплетну техничку документацију за коју је издата грађевинска дозвола. Акценат је бачен на спортске активности и дечје садржаје и цео комплекс ће бити комунално опремљен  и  уређен ниским растињем, предвиђен је један велики спортски терен за кошарку, дечје мултифункционално игралиште и теретана на отвореном.  Јавна набавка за уређење овог простора биће расписана почетком године. Вредност радова износиће 7 милиона.

На крају конференције новинарима се обратио Бобан Стингић, члан Привременог органа најављујући велике пројекте који ће покренути Неготин.

„Ми смо на ово место дошли 21.фебруара. Као што су неки рекли, ушли смо у последњу четвртину. Поставило се питање да ли ћемо и колико моћи да урадимо. Смањили смо неке трошкове, урадили ове пројекте да би се боље живело у овом граду. Оно што је најзначајније је да смо успели да добијемо сагласност од надлежног министарства за санацију пута од Салаша до Неготина у дужини близу 30 км и то ће бити озбиљна инвестиција на том путном правцу после скоро 40 година. И то је нешто што је веома важно за нашу општину, јер не можете довести озбиљне инвеститоре ако немате добру путну инфраструктуру.  И на крају истакао бих нешто још вредније. У претходном периоду у више наврата са Николом Селаковићем, генералним секретаром Председника Републике Србије, Александра Вучића,  разговарали смо о слободној бесцаринској зони. Добили смо одобрење да се слободна бесцаринска зона изгради на 22 хектара поред неготинског вашаришта. Све је договорено, усаглашено и престоји нам реализација. Слободна бесцаринска зона је много више од једног, два или неколико инвеститора, јер предузећа имају потребу да послују у слободној зони, поготово овде код нас, на тромеђи. Мислим да је слободна зона нешто најзначајније што смо могли да урадимо за Неготин и наше окружење.“ - истакао је између осталог Стингић.

Активне слободне бесцаринске зоне у Србији остварују констанан раст. Петнаеста слободна зона у Србији биће изграђена у нашој општини. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.