Четвртак, 14. Септембар 2017.

Најава 52. Мокрањчевих дана

Данас је у Прес центру Удружења новинара Србије одржана конференција за новинаре на којој су представљени програм, концепција и учесници 52. Мокрањчевих дана.

 

Овогодишњи фестивал ће бити одржан у родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањнца од 23. до 29. септембра. У име општине Неготин добродошлицу на 52. фестивал упутио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

„Желим да вас поздравим у име мојих суграђана и општине, која има ту част да сваког септембра организује фестивал од националног значаја, у част великана, Стевана Стојановића Мокрањца. И ове године Неготин ће постати стециште уметника, музиколога, поштоваоца Мокрањчевог вредног музичког опуса. Драго ми је што могу да најавим да ће из разних крајева наше земље и суседства, Бугарске и Босне и Херцеговине, осам стотина учесника наступити у овогодишњим програмима, током седам фестивалских дана. Жеља нам је да и овогодишњи фестивал промовишемо на најбољи могући начин и да, захваљујући значају стваралаштва најзначајнијег српског композитора, Мокрањчев фестивал, привуче заслужену пажњу и на медијском небу Србије заузме место које му припада. О програму фестивала је и ове године на студиозан начин бринуо Програмски савет Мокрањчевих дана. Захваљујем селектору фестивала госпођи Соњи Маринковић, члановима Савета и неготинском Дому културе, који ће уз велику подршку града и осталих институција културе, све планирано и реализовати. Могу да истакнем да смо и ове године организацији Мокрањчевих дана, приступили пажљиво и озбиљно, да бисмо на начин на који то, наш знаменити Мокрањац и заслужује, указали поштовање свему што је својим богатим стваралаштвом учинио за српску уметничку музику и тиме свој град, који сваког септембра с поносом дочекује разне уметнике и културне посленике, учинио центром културе. Ни ове године није изостала велика подршка Министарства културе и информисања Владе Републике Србије које, поред локалне самоуправе, издваја значајна средства за фестивал „Мокрањчеви дани“, али ни помоћ пријатеља Фестивала, нам годинама помажу. 23. септембра почиње српски празник уметничке музике, а Неготин постаје фестивалски град. Добро дошли у Мокрањчев Неготин.” – рекао је Величковић на данашњој конференцији.

 

На конференцији су о програму говорили Рената Ђурђевић Станковић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“, др Соња Маринковић, селекторка,др Бранка Радовић, председница Програмске комисије, Никола Живковић, руководилац уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и представници пријатеља фестивала Ана Симић Павловић шефица службе за маркетинг комуникације МТС, испред компаније Телеком Србија и Др Милица Слијепчевић, координатор за маркетинг и односе са јавношћу Дунав осигурање.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.