Среда, 08. Јул 2015.

Награђене најуспешније општине у области наплате пореза на имовину

На пригодној свечаности, која је организована јуче у Београду додељене су награде најуспешнијим општинама у области наплате пореза на имовину. Општини Неготин припала је друга награда у износу од 250 000 евра.


Прву награду у износу од 330 000 евра освојила је општина Бољевац, док је трећа награда у износу од 125 000 евра припала општини Сокобања. Велико Градиште и Зајечар, са истим бројем бодова, поделили су четврто и пето место, за шта су награђени са по 62 500 евра. Ових пет локалних самоуправа из источне Србије успеле су да наплате порез на имовину на основу стварног стања некретнина на терену, док су проценат наплате увећале скоро двоструко.

 

Награде је обезбедила Швајцарска агенција за развој у оквиру пројекта Општински економски развој у источној Србији, који је спровела Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, а чекове је председницима општина на свечаности у хотелу Москва уручио швајцарски амбасадор Жан-Даниел Рух. 

“Овај програм подсетио је на сврху владавине права и демократије, где грађани својевољно и са задовољством део својих прихода опредељују држави, а она то користи за опште добро грађана. И овај пројекат је права илустрација ове филозофије. Мислим да смо на правом путу да створимо систем где ће грађани знати да је новац који дају употребљен за опште добро” - изјавио је између осталог Жан-Даниел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији у свом обраћању присутнима.

 

Амбасадор је прецизирао да ће новац који је пет награђених општина добило моћи ће да употреби искључиво у развојне сврхе, како би побољшале квалитет услуга које пружају својим грађанима. Награду је у име општине Неготин примио председник Јован Миловановић, који је том приликом истакао да је осећај изванредан с обзиром да смо добили потврду да је закон једнак за све, а свечаности је присуствовала и Маја Радуловић, руководилац Одсека локалне пореске администрације.

 

“Сигурно има грађана чија имовина још увек није унета у пореску базу и на томе треба радити. Овај посао је непопуларан, после силних година погрешних навика, непоштовања закона, разградње државних институција и ово је почетак сређивања стања, што се тиче државних послова. Овај посао морамо посматрати из угла да је закон исти према свима, а не из угла непопуларне мере сакупљања пореза и само ако новац трошимо на транспарентан и оправдан начин можемо да пробудимо поверење грађана” – истакао је Миловановић и најавио да ће награда бити уложена у побољшање енергетске ефикасности јавне расвете, превасходно на изворе светлости који троше мање енергије, па ће и трошкови електричне енергије и одржавања јавне расвете бити знатно смањени након преласка на лед расвету. Према његовим речима процене су да ће се већ после три године видети резултати улагања, а смањиће се и емисија угљен диоксида и на тај начин заштитити животна средина. 

Додели награда присуствовао је и Душан Коруноски, посебни саветник министра привреде Републике Србије који је истакао значај сарадње локалних самоуправа и привреде.

 

“Без чвршће сарадње локалне самоуправе и привреде нема напретка ни једних ни других. Ове општине које су се сад истакле у наплати пореза показаће своју конкурентност и надам се бити добар пелцер и за остале градове и општине” – сматра Коруновски, који је овом приликом рекао да је у завршној фази и израда предлога закона о улагању, који би требало да да већи подстицај општинама да саме раде на привлачењу инвестиција.

 

Александер Грунауер из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ истакао је да пописивање имовине доводи до тога да сви плаћају порез, тако да повећањем базе порез може да се смањује, а да ипак општине у буџет добијају више новца.

"Укупан износ наплаћеног пореза на имовину у скоро свим општинама које су учествовале у овом пројекту двоструко је увећан и повећан је проценат наплате. Приступ које су ове општине имале је праведнији. Сви плаћају порез и тако ће дугорочно моћи мање да плате, а општине ће ипак имати више средстава него што су имале пре. И друге општине би то требало да ураде, уместо да подижу висину пореза. Искуства из овог пројекта моћи ће да се користе и у прављењу новог закона о финансирању локалних самоуправа” – рекао је Грунауер.