Понедељак, 10. Јун 2013.

На Рајачким пивницама снима се филм “Енклава”

На Рајачким пивницама ових дана снима се немачко-српски филм “Енклава” о животу Срба у српским енклавама након великог погрома  на Косову 2003. године. За потребе филма камени град вина преуређен је у шиптарско село,  изграђене су кулисе за потребе снимања  свадбе, направљена џамија. Екипу филма “Енклава” обишли су представници општине Неготин која је са 500.000 динара помогла снимање филма.

Пивнице врло успешно имитирају шиптарско село, изграђене су од камена, са малим прозорима. Овде сам сазнао да овдашње становништво заправо И потиче са Косова, па отуд и слична архитектура – коментарише глумац Миодраг Кривокапић који у филму глуми православног свештеника.

Поред њега у филму глуме Небојша Глоговац, Аница Добра, Ненад Јездић, Горан Радаковић, Јово Османлић, Мето Јовановски (Македонија), Ћун Лаићију (Косово), али и деца из косовских енклава.

Задовољство радити на оваквом локалитету чија архитектура потпуно одговара потребама филма. Овде су дивни људи који нам излазе у сусрет, велику подршку и помоћ добили смо и од општине Неготин – поручио је редитељ и сценариста Горан Радовановић.

Екипу филма “Енклава” која броји око 30 глумаца и стотину статиста обишли су мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин,  Драгољуб Ђорђевић, заменик и Дамир Ракић, председник СО Неготин.

 

Ово је прилика за промоцију општине Неготин и комплекса Неготинских пивница, јединственог локалитета саграђеног искључиво за справљање и чување вина, а који се налази на листи кандидата УНЕСЦА за светску културну баштину - поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин. 

Филм "Енклава" обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама - енклавама. Ове заједнице су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би чували ове територије. Приморани на овакав живот, ограничени да живе на скученом простору, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији живе своје животе на веома тежак начин. Њихова деца иду у школе, које се налазе ван енклава, а до тамо се превозе у утробама оклопних транспортера.