Уторак, 19. Јануар 2010.

Музика Мокрањца путује светом

2442_1.jpg

На иницијативу Миломирке Јововић, в.д.директора Дома културе "Стеван Мокрањац" Неготин јуче је у Министарству културе Републике Србије у Београду, а у оквиру припрема за организовање 45.фестивала "Мокрањчеви дани", одржан састанак којем су осим представника неготинског Дома културе, присутвовали и др Бранка Радовић, селектор Фестивала, Надица Момиров, државни секретар Министарства културе и Драгана Митровић, саветник министра културе за музичко стваралаштво.

Дело јединственог композитора Стевана Стојановића Мокрањца представља најзначајнији део традиционалног идентитета наше државе у области музичке културе, те је у том смислу постигнута сагласност да се Фестивал у погледу финансирања и укупне подршке на нивоу државе, па и Министарства за културу, убудуће дефинише кроз посебно утврђену приоритетну листу за финансирање, преко Националног савета за културу, а не путем постојећег конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе развоју и презентацији уметности и културе.

У сусрет јубилеју који се приближава, пола века Фестивала, 45. "Мокрањчеви дани", носиће епитет малог јубилеја, у оквиру којег ће заслужено место, после готово деценије добити "Мокрањчеви следбеници", у односу на пројекат Министарства културе "Србија у Србији" које подразумева представљање врхунских уметничких програма широм земље. Програмом Фестивала уз учешће интернационалних хорова на традиционалном натпевавању, најављује се и гостовање једног од најбољих промотера Мокрањчеве музике у свету, прослављеног хора "Глинка" из Санкт Петерсбуга у Русији.

Посредством одговарајућих амбасада у Београду и Министарстава, фестивал ће у наредном периоду тражити могућност за још бољу презентацију стваралаштва једног од најзначајнијих српских композитора у свету, кроз програм "Србија ван Србије".

На предлог Миломирке Јововић, в.д. директора Дома културе "Стеван Мокрањац" Неготин евидентирана је и могућност да се Мокрањчево име и дело дефинишу присуством на листи најзначајнијих личности и годишњих дешавања у календару Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

На јучерашњем састанку у Министарству културе Србије, постигнута је сагласност да у сусрет јубилеју, пола века постојања Фестивала, "Мокрањчеви дани" покрену активност за стварање услова за израду репрезентативног филма о Мокрањцу, за чије настајање поверење треба указати препоруци Југословенске кинотеке и монографије о Фестивалу за чију припрему треба да буду задужена најзначајнија имена српске музикологије. Такође треба створити могућност, преко Удружења композитора Србије, за расписивање интернационалног конкурса за композиторско стваралаштво инспирисано именом и делом Стевана Стојановића Мокрањца. Саставни део 50. Мокрањчевих дана била би и раније планирана балетска представа наслоњена на музику Стевана Мокрањца.

Обострано је оцењено да је Неготин као мала локална средина уз озбиљну подршку Министарства за културу Србије у протеклим годинама поставио чврсте темеље за развој Фестивала, као и за  интернационалну промоцију Мокрањчевог доприноса на очувању српске музичке традиције. Како се у разговору могло чути, Неготин је чување Фестивала обезбедио и однегованом многобројном музичком публиком која обезбеђује темељ свим музичким пројектима који се реализују кроз поменути фестивал.

Добро знани проблеми у области финансирања протеклих година, успешно су решавани економским принципом 3/3, тако што је једну трећину средстава за реализацију Фестивала обезбеђивала локална самоуправа, другу Мнинистарство културе Србије, а трећу Дом културе из сопствених прихода и путем донатора и пријатеља Мокрањчевих дана. За оно што је Фестивалу, у сусрет великом јубилеју који му предстоји, неопходно, сасвим је сигурно, то неће бити довољно. Зато су организатори Фестивала принуђени да као и до сада, и у наредном периоду у сарадњи са Министарством културе и локалном самоуправом траже меру између могућности и обавеза на које их упућује име и дело Стевана Стојановиђа Мокрањца.

Како је то јуче у Београду, истакла Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе "Стеван Мокрањац" Неготин, "тежња да се Фестивал рефлектује на српску престоницу је испуњена. У времену будућем, далеко је важније, да престоница ствара услове да одјеци Мокрањчевог фестивала путују светом."

2442_2.jpg

У Дому културе "Стеван Мокрањац" Неготин у току су завршне активности на припреми пројеката којима ће ова Установа конкурисати код Министарства културе Србије за средства која су намењена развоју и презентацији уметности и културе у 2010.години. Реч је о девет пројеката из области које су предвиђене Статутом Дома културе: музичка делатност – фестивал "Мокрањчеви дани", часопис "Мокрањац" и  пројекат "Мокрањчеви следбеници", аматерска делатност - "Крајински обичаји" и реализација ЦД-а" Навал мобо 2", позоришна делатност - позоришна дружина " Шарена чешма", ликовна делатност – ликовна колонија "Вратна - Ехо музике 2010.", као и пројекти: стваралаштва младих "GO WEST-GO IST" и формирање мулттимедијалне информативне базе података "Мултитека".