Среда, 18. Фебруар 2015.

Музеј Крајине обележио 80 година постојања и славу установе

У присуству бројних гостију колектив Музеја Крајине у Неготину прославио је осамдесет и прву годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане.

 

Посебан тон овој свечаности, приређеној у галерији Музеја Хајдук Вељка, дало је присуство Његовог Преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона који је, са свештеницима неготинског архијерејског намесништва и братством Манастира Буково, обавио свечани чин резања славског колача. Обележавању значајне годишњице и славе Музеја Крајине, присуствовали су председник Општине Неготин, Јован Миловановић и заменица председника Надица Васић.

 

Обраћајући се гостима в.д. директора Ивица Трајковић, подсетио је да је за почетак рада неготинског музеја заслужна група крајинских интелектуалаца, који су, тридесетих година двадесетог века, тада граду са око 6,5 хиљада становника, административном, културном и просветном центру Неготинске Крајине, подарили музеј комлексног типа. Тих година, у унутрашњости Србије, само су Неготин и Ниш имали своје Музеје. „Бан Моравске бановине у Нишу, познати књижевник Јеремија Живановић, актом II бр. 3322 од 16.2.1934. године, потврдио је Правила друштва градског музеја „Хајдук Вељко“ у Неготину, као и оснивање музеја под називом Градски музеј „Хајдук Вељко“ у Неготину-Крајина.“ Управо због симболике датума, за крсну славу Музеја одређена је слава Св. Симеона и Ане, прослављена ове године по први пут.

 

О развоју културе у општини Неготин, чији је важан сегмент управо Музеј Крајине, све информације се могу наћи на једном месту у Монографији – Музеј Крајине 1934-2014, шесторо аутора, радника Музеја. Монографија је реализована финансијским средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Неготин. На промоцији су о Монографији, осим в.д. директора Ивице Трајковић, говорили др Софија Петковић, виши научни сарадник Археолошког института и уредник ове публикације, Гордан Јањић, музејски саветник-археолог Музеја Крајине.

 

Уз Монографију, на свечаности су промовисане и разгледнице Музеја Крајине, а допринос обележавању годишњице и славе Музеја дао је и наступ Луке Николића, ученика VI разреда МШ „Стеван Мокрањац“.

Фото и текст : Музеј Крајине