Четвртак, 27. Јун 2013.

Мрежа за заштиту жртава насиља

У организацији Удружења тужилаца Србије одржан је иницијални састанак за успостављање мреже за заштиту жртава насиља у породици. Састанку су присуствовали представници тужилаштва, судова, полиције и Центра за социјални рад. Учеснике је поздравио мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

О проблематици кривичног дела насиља у породици, са аспекта друштвеног значаја, говорио је Зоран Антић, виши јавни тужилац. Досадашње искуство по питању процесуирања починилаца кривичног дела насиља у породици и заштити жртава насиља у Неготину, пренео је Мирослав Срећковић, основни јавни тужилац. Слободан Јосимовић, заменик основног јавног тужиоца у Зрењанину, учесницима скупа представио је мрежу сарадње институција која се примењује у Зрењанину, а која је довела до одличних резултата у борби против насиља у породици.

Поздрављам вашу иницијативу да успоставите ефикаснији систем за решавање проблема насиља у породици, који је на жалост, врло често појава, не ретко и са трагичним епилогом. С обзиром да су данас овде присутне све институције које се баве овом проблематиком, ја се надам да ћете, бољом координацијом и сарадњом, успети да нађете модус за ефикаснију заштиту жртава насиља и делотворније санкционисање насилника, а све са циљем искорењивања овог изразито тешког и друштвено опасног кривичног дела. Ми смо, као општинска власт, спремни да са своје стране учинимо све што је у нашој надлержности, како би помогли у решању овог проблема. Подсетићу да је борба против насиља у породици један од приоритетних циљева, прошле године основаног  Савета за безбедност општине Неготин – поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.