Понедељак, 16. Март 2020.

Молимо за велику обазривост и велику дозу самоконтроле

У изјави коју је данас након одржане Прве ванредне седнице Штаба за ванредне ситуације општине Неготин поводом проглашења ванредног стања у нашој земљи и постојања великог ризика ширења корона вируса и у нашој општини дао медијима, Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба за ванредне ситуације позвао је све грађане општине Неготин да крајње озбиљно схвате ситуацију, одговорно се понашају, следе мере и препоруке Владе Републике Србије, стручних служби и локалне самоуправе.


„Општина Неготин се налази близу две границе, које су сада затворене и немамо проблема са грађанима две суседне земље али зато имамо проблем са нашим грађанима који живе и раде у иностранству. Сви који су дошли из иностранства обавезни су да се јаве Здравственом центру и полицији и да буду у карантину 14 дана. Без излазака, највише из разлога јер по селима имамо пуно пензионера и старог становништва, који морају да се придржавају одлука и препорука државе, што се односи и на град. Молимо их да не излазе, гомилају намирнице, праве гужве, како у граду, продавницама тако и у Здравственом центру. Очекујемо и да ових дана велики број студената и ученика дође, што је још један проблем који може да доведе до ширења вируса. Угоститељске радње, ресторани, кафићи од сутра радиће по редукованом времену од 8 до 15 часова. Све спортске, културне активности се одлажу, кладионице, дечије играонице неће радити. Пекаре и продавнице радиће од 6 до 20 часова. Сви председници месних заједница и управници стамбених зграда, ставиће се на располагање најстаријима у селима и у стамбеном делу у граду, како бисмо им помогли и на најбољи начин исконтролисали да ли се придржавају препорука.“ истакао је Величковић и најавио да ће приградски линијски превоз од сутра бити редукован на летњи и зимски режим, на две линије недељно, са тенденцијом укидања уколико и та мера не да резултат, а то је да најстарији становници остану код куће с обзиром да су најподложнији и најугроженији овим вирусом.
„Из тог разлога појачаћемо рад у амбулантама у месним заједницама, јер сматрамо да је лакше да лекар оде два или три пута недељно у неко село, него да сви ти људи дођу у град и угрозе своје здравље а и људе око себе. Наредних 20 до 30 дана минимум, морамо да се придржавамо мера. Морамо бити свесни да колико можемо да помогнемо, својим неодговорним понашањем умногоме можемо да одмогнемо.Све ово морамо да схватимо крајње озбиљно, да се ове мере не схвате као угрожавање права, већ смањење потенцијалног ширења корона вируса.“ додао је председник Величковић.
Службе Јавног комуналног предузећа „Бадњево“, већ од сутра кренуће са дезинфекцијом свих фреквентних делова у граду, паркинга, улица и паркова.