Понедељак, 16. Септембар 2019.

Мокрању у походе

У походе Мокрању, селу порекла породице Стевана Стојановића Мокрањца, и овог септембра дошли су бројни гости, музичари, уметници, фоклористи, да заједно програмом „Нити традиције“ оживе успомену на родоначелника српске музике.

Делегације Општине Неготин у саставу Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Месне заједнице Мокрање положиле су цвеће на споменик Стевану Мокрањцу.

  

Програму „Нити традиције“ претходио је наступ Камерног мешовитог хора Музичке школе „Мокрањац“ из Београда под управом Милице Ђокић који је одушевио публику у Цркви Свете Тројице у Мокрању, подигнутој 1872. године.

  

За наступ свог хора искусни диригент Милица Ђокић  одабрала је дела Мокрањца, Александра Гаванског, Добри Христова, али и Сергеја Рахмањинова, Марка Тајчевића и Владимира Милосављевића, завршивши концерт композицијом „Ubi caritas et amor“ Мориса Деругфлеа, коју хористи овог камерног ансамбла посебно воле.

Складни и увежбани хористи са сјајним солистима Лазаром Парежанином, Константином Костићем и Јованом Стефановић, предвођени Милицом Ђокић, концерт су посветили обележавању 120. годишњице од оснивања Музичке школе „Мокрањац“.

-Ја сам у Мокрању већ наступала 2012. године на 47. „Мокрањчевим данима“ са женским камерним хором и већ од тад имам фантастичне утиске. Утисци се само и даље настављају, сви су гостољубиви, заиста дивни и ми волимо ову цркву и њену акустику и атмосферу која је, дефинитивно, и у Мокрању и у Неготину посебна у овим приликама -  казала је Милица Ђокић, диригент Камерног мешовитог хора Музичке школе „Мокрањац“ из Београда.

  

У порти Цркве Свете Тројице влашким и играма из пиротског краја, у кореографији Владете Влаховића и Дејана Милисављевића Звечанца, али и народним песмама у интерпретацији Јоване Ђикановић, представили су се чланови Ансамбла народних игара и песама „Властимир Павловић Царевац“ из Великог Градишта, који већ 20 година окупља младе таленте и чува народну традицију.

  

Домаћин, Културно-уметничко друштво „Мокрањац“ определио се да програм почне народним колима у интерпретацији свог народног оркеста, али и да представи  омладинску и мешовиту фолклорну групу сплетовима изворних игара из Мокрања, као и вокалног солисту Росу Олар Милојковић и Слободана Недељковића који је на дромбољи извео изворну мелодију „Цигањаска“.

  

Гостољубиви Мокрањци су своје госте дочекали хлебом и сољу, али и качамаком, сиром, изворском водом, куваним кукурузом и  мекикама.