Петак, 10. Септембар 2010.

Мокрањчеви следбеници у сусрет фестивалу

2859_1.jpg

Предфестивалски програм "Звуци Мокрањчевих следбеника" који је синоћ у Неготину најавио почетак 45. "Мокрањчевих дана", за град највећег српског композитора представља најзначајнији програм јер историјски представља круну и рефлексију свега онога што Фестивал јесте кроз своје вишедеценијско трајање. Управо захваљујући "Мокрањчевим данима" и богатој музичкој историји, рођена је у Неготину Средња музичка школа "Стеван Мокрањац", која је од 1992. године школовала генерације талентованих младих људи. Они су своје даље музичко образовање заокружили на Академијама у земљи и иностранству и потом изградили успешне уметничке каријере, али су се захваљујући Дому културе "Стеван Мокрањац" враћали своме граду и окупљали на годишњим концертима "Звуци Мокрањчевих следбеника" – рекла је синоћ поздрављајући бројну публику на Малој сцени у Биоскопу "Крајина", Миломирка Јововић, в.д. директора неготинског Дома културе.

2859_2.jpg

Управо је Миломирка Јововић и идејни творац Малог албума "Мокрањчеви следбеници", који доноси 47 биографија младих уметничких музичких стваралаца, чије је место порекла Мокрањчев Неготин, а који је синоћ као модератор програма представила Александра Паладин, магистар музикологије.

2859_3.jpg

У свом надахнутом обраћању, пред око двестотине посетилаца, Александра Паладин је нагласила да је ова књига иако заснована на биографијама вредан докуменат о једној школи, о једном граду, о једној традицији која је негована дуги низ година и која говори о добром музичком педагошком кадру који је мудро умео да препозна таленат, да ради на њему, да га развија и да му да крила да узлети у музичком простору, како домаћем тако и иностраном. Како је нагласила, ова књига је музичка енциклопедија Неготина и данас део музичке историје Србије. Мр Александра Паладин није могла синоћ да сакрије своје разочарење што промоцији "Мокрањчевих следбеника", нису присуствовали они, који ће, како је рекла данас седети у првом реду на свечаном отварању 45. Мокрањчевих дана, јер овај Фестивал није отварање, већ све оно што изнедри за будућност музичке истрорије Неготина и Србије.

2859_5.jpg

Ове њене речи бурним аплаузом поздравила је неготинска публика, која је синоћ била у прилици да поздрави и неке од Мокрањчевих следбеника на Малој сцени.

2859_6.jpg

Један од њих, гитариста Огњен Грчак, професор гитаре у Средњој музичкој школи "Јосип Славенски" у Београду, приредио је веома успешно свој први целовечерњи концерт у Мокрањчевом граду.

Захваљујући учесницима програма на успешном представљању, пригодне дарове уручио је мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.