Понедељак, 04. Фебруар 2013.

„Мокрањчеви дани“ најбољи фестивал 2012.

4043_1.jpg

Последњег дана јануара у Музеју Народног позоришта у Београду, уручене су годишње награде Агенције "Музика класика" за 2012. годину, у 17 категорија и промовисан  нови број ревије "Музика класика".

Међу награђенима по први пут се нашао и фестивал „Мокрањчеви дани“, коме је ова награда припала као најбољем музичком фестивалу у Србији, у протеклој години. Награду је испред фестивала и Дома културе „Стеван Мокрањац“, као организатора традиционалних музичких свечаности, примио директор мр Милан Радосављевић.  

4043_3.jpg

Стручни жири одабрао је уметнике и институције за које је оценио да су оставили најзначајнији траг у музичком животу Србије у 2012.години: најбољи мушки извођач је Јован Богосављевић, виолиниста, женски извођач године Анета Илић, сопран, а млади извођач године је Милош Исаиловић, балетски играч.

Композитор године је Срђан Хофман за дело "Огледало" за трио и камерни гудачки ансамбл, поруџбина 44. Бемуса, на коме је премијерно изведено, а композитор године за примењену музику Иван Бркљачић, за оригиналну музику за филм "Устаничка улица". Оркестар године је Симфонијски оркестар Радио телевизије Србије, музички издавач године је Удружење композитора Србије, за партитуре четири свите из балета "Охридска легенда" Стевана Христића.

Стручни жири за концерт године одабрао је наступ који је трио "Покрет" одржао 4. маја у сали Коларчеве задужбине, за књигу године изабрао је "Музичке белешке" Гордане Крајачић, албум године Петар Коњовић "Женидба Милошева", "Сељаци" у издању САНУ.

Музички фестивал од регионалног значаја је фестивал "Обзорја на Тиси" у Новом Бечеју. Критичар године је Марија Адамов, а АД "Политика" је медиј најзаслужнији за афирмацију уметничке музике у 2012.години. Организатор године је Центар за музику Коларчеве задужбине, а музичка институција године Факултет музичке уметности. Међу овогодишњима лауреатима је и Народно позориште које је добило Награду за изузетан допринос класичној музици.
 
Награда ревије "Музика класика", установљена 2010. године, осмишљена је као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на српској музичкој сцени.

Нови број часописа "Музика класика" доноси бројне актуелности са концертних подијума, осврте познатих музичких критичара, интервјуе, најаве концерата...