Среда, 12. Април 2017.

Мокрањчева кућа поново отворена за посетиоце

Након више од годину дана, колико је због безбедности била затворена за јавност,  у присуству многобројних гостију, свечано је отворена реконструисана Мокрањчева кућа. Свечано отварање увеличано је изложбом „Тимочка Крајина и средње Поморавље у Српско- турским ратовима 1876-1878.године“.

 

Сама реконструкција Мокрањчевог дома односила се на носећу дрвену конструкцију која практично чини цео међуспратни део. Управо у том делу, читава ова зграда тонула је годинама, а промене у приземљу проузроковао је недостатак једног средњег носећег зида, изнад којег је оџаклија, поприлично тешка.

Овај објекат због оштећења није био безбедан за посетиоце, па смо по условима Завода за заштиту споменика културе у Нишу  и по израђеном пројекту од стране Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу, приступили процесу јавних набавки и касније извођењу радова. Услови Завода у Нишу били су веома строги по питању избора и обраде те грађе, али су принципи ипак задовољени. Нажалост пројекат није обухватао неке друге радове као што је електроинсталација, олуци, кровни покривач, а то смо све кроз текуће одржавање накнадно одрадили. Сами радови на реконструкцији носеће дрвене конструкције, преко јавних набавки су коштали 3,5 милиона динара, без ПДВ. Били смо врло незадовољни током извођења радова и пробијања рокова. Рок је био 23. децембар, планирана је била прва активност за 9.јануар на дан рођења Стевана Мокрањца. Нажалост, извођач радова  није довољно озбиљно приступио послу, надзорни орган је, можда, био и сувише толерантан и дошло се до тромесечног кашњења. На крају су испоштовани сви захтеви пројектанта и добили смо објекат за који се надамо да ће дуже време функционисати без проблема – истиче Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

Циљ је, по речима Трајковића, осим реконструкције носеће дрвене конструкције, био и враћање у функцију галеријског простора који десетак година није коришћен. Реч је о галерији у приземљу Мокрањчевог дома, која се, након што је осамдесетих у њој била изложбена поставка Стане Ђурић Клајн о музичком стваралаштву Стевана Мокрањца, дуго није користила за програме, а служила је као етно депо и као складиште. Тако је сада поред два галеријска простора у Дому културе „Стеван Мокрањац“, једног у Тодорчетовом конаку, уз постојећи на спрату Мокрањчеве куће, коначном реконструкцијом дома родоначелника српске музике, Неготин је добио још један галеријски простор, који ће бити на располагању за многе програме у којима ће Неготин представити своје најдаровитије ствараоце.

И локална самоуправа, истичу надлежни, препознала је значај овог великог пројекта, издвојивши средстава за реконструкцију.

Локална самоуправа препознаје овакве просторе и издваја значајна средства из буџета како би они били одржавани. Успели смо да приведемо крају реконструкцију Мокрањчеве куће, уз финансијско учешће локалне самоуправе и презадовољни смо што, од данас па на даље, имамо овакве просторе да прикажемо туристима. Наиме, локална самоуправа  препознаје перспективу општине Неготин у развоју пољопривреде и туризма. Верујем да ће овај објекат бити у наредном периоду у функцији туризма, а имајући у виду значај који је Стеван Мокрањац оставио на музичку баштину Србије, и немам сумње да ће тако и бити - истакао је др мед Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин.


Свечано отварање реконструисане Мокрањчеве куће увеличано је изложбом „Тимочка Крајина и средње Поморавље у Српско- турским ратовима 1876-1878.године“ коју су заједнички приредили Завичајни музеј у Јагодини, Народни музеј у Зајечару и Музеј Крајине у Неготину.

Читава идеја је кренула из Јагодине. Они су направили изложбу на тему средњег Поморавља у Српско-турским ратовима, а ми смо се надоградили са  неким општим местима из Тимочке крајине током тих ратова. Сада смо у прилици да видимо и спискове погинулих коју су приредили радници Музеју Крајине. Ово је почетак једног великог пројекта који ће кулминирати за 10 година када се буде обележавало 150 година од тих ратова. Намера нам је да током тог периода прикупимо све што је сачувано и што постоји и да публикујемо, тако да за 150.годишњицу имамо једну велику изложбу и читав низ манифестација којима ћемо обележити овај јубилеј. Што се Српско-турских ратова на овим просторима, у Зајечару и Неготину тиче, наши музеји чувају одликовања, споменице, указе, а занимљиво је да се у Неготину чува и једна изузетно ретка и вредна књига из 1879. године“ - каже Јелица Илић, виши кустос историчар Народног музеја у Зајечару и једна од аутора ове изложбе.

Неготин је осми град у којем ова изложба гостује и у сваком се надограђује и обогаћује. Душко Грбовић, музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини и један од аутора изложбе „Тимочка Крајина и средње Поморавље у Српско- турским ратовима 1876-1878.године“ истиче да је један од значајних извора на којем је рађена ова изложба био је Неготинац Јован Мишковић, који је у то време био на служби у Јагодини и био на челу јагодинске бригаде. Оставио је драгоцене дневничке забелешке за тај период, укључујући и ове ратове. Он је био и образован човек. Био је председник Српске краљевске академије, генерал ађутант краља Милана, пропутовао је целу тадашњу Србију, дао описе многих области, међу којима је описао и подручје Јагодинског округа.

Свечано отварање реконструисаног дома Стевана Мокрањца, који годишње обиђе преко 20.000 људи, увеличали су и чланови најмлађег хора „Вивак“ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, под управом Драгане Мариновић Симоновић, уз клавирску сарадњу Наташе Шуцић и кларинетисте Милана Ракића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.