Субота, 10. Аугуст 2013.

Млади лидери из целог света у Неготину

Млади лидери из централне Европе и Источне Србије, у оквиру „Leadership“ програма, заједно са својим доскорашњим домаћинима из Америке, обишли су Неготин и упознали се са културним знаменитостима и животом српских породица. „Leadership“ програм реализују Међународни центар „Меридијан“ из Вашингтона и београдска Иницијатива младих за људска права.

Њихови домаћини из Неготина Младен Ђуричић и Ениса Чаботић, ученици Неготинске гимназије потрудили су се да својим гостима на непосредан начин дочарају живот у Србији и покажу део богате културне традиције на који су поносни. Обишли су знаменитости Неготина, родну кућу славног композитора Стевана Мокрањца, Музеј Крајине и Хајдук Вељка Петровића.  

 

За учеснике програма из Борског округа и њихове госте из САД, мр Милан Уруковић, председник општине Неготин организовао је пријем на којем их је даривао двојезиничним, енглеско-српским публикацијама о Неготинској Крајини.

 

„Општина Неготин помогла је боравак у Америци средњошколаца из Неготина, али и студената који стручну праксу реализују  у иностранству, јер сматрамо да су млади наша будућност“ -  истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 

У оквиру Leadership програма Младен Ђуричић и Ениса Шаботић из Неготин, са још шесторо вршњака из Мајданпека и Бора и групом из Мађарске, Словеније и Словачке током јула боравили су у Америци са циљем упознавања културе других земаља и јачања лидерских способности. Учили су о америчкој култури, али и о начинима решавања проблема у локалним заједницама, вештинама јавног наступа и лидерству

„Желео сам да упознам културу и људе у САД, не само политику. Одушевили су ме својом љубазношћу и непосредношћу“ - каже Младен, док Ениса додаје да јој је у Америци, после обиласка најпознатијих институција у Вашингтону, највише пријао боравак у Чикагу, где су имали прилике да кроз непосредне контакте сазнају више о САД.

 

Програм за младе лидере овог лета реализовао се у Дистрикту Колумбија (Вашингтон), Илиноису (Чикаго), Ралију у Северној Каролини и Канзас Ситију (Мисури), а наставио се потом у Неготину, Мајданпеку и Бору где су у госте овдашњим младим активистима дошли њихови домаћини из ових америчких градова, како би заједно у Будимпешти и Београду 14. до 18. августа окончали овогодишњи циклус предавања и радионица и договорили се за наредне заједничке акције.

 

„Оно што су научили у САД требало би да примене овде, кроз бројне пројекте за младе. Од њих се очекује да желе да побољшају средину у којој живе и  да инспиришу друге да то учине“ – каже Маја Мићић, директорка Иницијативе младих.