Понедељак, 07. Јануар 2019.

Мир Божји, Христос се роди!

Српска православна црква и цркве које признају јулијански календар данас прослављају Божић. Прослава најрадоснијег дана, рођења Исуса Христа, почела је у поноћ првом Божићном литургијом у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Неготину. Час Хрисовог рођења огласила су звона православних храмова тачно у поноћ. Литургији је поред великог броја верника присуствовао и Владимир Величковић, председник општине Неготин.

  

Јутарњу Божићну литургију, у цркви Свете Тројице, на којој је присутним верницима, прочитана и Божићна посланица Патријарха српског Иринеја, служило је неготинско свештенство. Литургији су присуствовале и Мерлина Селенић, заменик председника општине Неготин и Татјана Панић, члан Општинског већа.

  

Поглавар Српске православне цркве Иринеј у божићној посланици, коју је прочитао протојереј Милан Радовић, између осталог, позвао је "духовну децу" Српске православне цркве, на међусобно разумевање, љубав и праштање.

 

" Чувајмо се тешких и неопрезно изговорених речи, имајући на уму да друштвено окружење у коме живимо стварамо управо речима. Благе речи лече, груба реч повређује, а ране од речи често су грубље и од физичких рана. Због тога нас премудри Соломон учи да су смрт и живот у моћи језика. Уколико видимо да нам ближњи наноси неправду, поступимо по јеванђелском начелу, разговарајмо са њим чинећи све што је у нашој моћи да добијемо брата свога. Опраштајмо једни другима до седамдесет пута седам, а у судовима које доносимо према другима руководимо се истином коју треба да образлажемо благо, са поштовањем, добре савести.", нагласио је поглавар Српске православне цркве.

Мир Божји, Христос се роди!