Среда, 19. Фебруар 2014.

Министар просвете обишао неготинске школе

 

Током радне посете неготинској општини професор др Томислав Јовановић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, водио је разговоре са ђацима и просветним радницима Неготинске гимназије и Пољопривредне школе са Домом ученика "Рајко Боснић" у Букову. У дужем разговору информисан је и о проблемима са којима се суочавају ђаци и колектив Основне школе "Павле Илић Вељко" у Душановцу код Неготина, у коме је боравио заједно са својим домаћинима из локалне самоуправе и Драгославом Марићем, начелником школске управе Зајечар.

   

Изузетно сам задовољан што сам био у прилици да видим, како функционишу основне и средње школе,  у једној средини потпуно другацијој од Београда. Обишао сам једну основну школу у сеоској средини, која има најсавременија учила,у условима који технички нису прилагођени потребама школе,  али и Гимназију у Неготину и средњу стручну школу, која образује пољопривредне стручњаке. Морам да кажем, да школство у региону Источне Србије не заостаје за школством у урбаним срединама, али има своје специф ичности. Деца се не разликују где живе, имају исте зеље и снове, а наш задатак је да им помогнемо да их остваре. Министарство је спремно да помогне, али и подржи сваку иницијативу која ће допринети унапређењу образовања и подизању квалитета образовног процеса” - рекао је између осталог министар просвете обраћајући се медијима.

 

Према проценама које је изнео Милан Уруковић председник општине Неготин, у разговору са министром просвете, реалне потребе свих школа на територији општине Неготин, мере се са невероватних стотину милиона динара, а у буџету је у 2013. години било издвојено 20 милиона динара. Са толико пара, Општина ће пратити овдашње школство и 2014. године. Председник је такође истакао да очекује да ће добра сарадња локалне самоуправе и министарства просвете бити настављена и у наредном периоду и да ће заједничким снагама радити на осавремењавању и побољшању услова за рад школа на територији Општине Неготин.