Понедељак, 04. Децембар 2017.

Министар пољопривреде посетио Неготин

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије, боравио је јуче у посети Неготину. У пратњи Владимира Величковића, председника Привременог органа општине Неготин, Мирослава Кнежевића, начелника Борског управног округа и Мерлине Селенић, члана Привременог органа општине Неготин, обишао је Удружење пчелара у Неготину, манифестацију “Дани јабуке” у Карбулову, плантажу лешника “Владејић” и пивнице у Рогљеву.

  

Приликом обиласка просторија Удружења пчелара, чланови овог удружења били су у прилици да упознају министра Недимовића са стањем пчеларства у Неготину и уопште у региону Бор и Зајечар, и да укажу на то шта су до сада урадили и какви су им планови у будућности. Министар Недимовић је истакао да пчеларство у Србији врло често схватају као хоби, као нешто успут или слично, иако је мед један од најпродаванијих српских производа.

  

“Пчелари су организација која представља једну од најквалитетнијих и најбољих организација у области пољопривреде. Из једног простог разлога зато што су засновани на једној озбиљној приватној иницијативи и увек је то тако и било. Ја бих само волео да и у другим врстама пољопривредне производње имамо оваква удружења као што имамо у пчеларству посебно у удружењу које егзистира у Неготину. Министарство Владе Србије у задње две три године нарочито је бацило акценат на пчеларство, повећало давања, сваке године свако ко има кошнице има субвенције 720 динара по кошници, 86 посто субвенција је исплаћено до сада, а у наредним данима ће бити исплаћено све до краја. То у новцу износи 6 милиона евра за кошнице плус на све то држава финансира и набавку опреме, плус за младе пољопривредне произвођаче до 40 година даје грантове за успостављање пољопривредне производње. Колико је то кошница могу они слободно рећи колико могу набавити за износ од 9 хиљада еура, али тим новцем може сигурно да се успостави једна пристојна пољопривредна производња.” – истакао је Недимовић.

  

Славко Луковић председник неготинског Удружења пчелара Луковић, нагласио је да је Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин од 15 удружења у Борском и Зајечарском округу која имају 625 чланова, има 157 чланова Савеза пчеларских организација Србије. Од 40.000 кошница у оба округа у Неготину има 11.950 кошница. То говори о стању пчеларства у Неготину у односу на остале.

Министар Недимовић присуствовао је и осмој по реду манифестацији “Дани јабуке” у Карбулову, где је такође био у прилици да разговара са члановима Удружења “Воћар” и пољопривредним произвођачима из овог крајинског села.  

  

„Радује што ове године, у овом крају није било раног мраза и што је производња добра и што су количине биле добре, али то не треба да нас завара и уљуљка. Оно што је потребно у овако малим срединама јесте разговор са људима. Треба ширити причу, јер људи не знају које све могућности имају и на које подстицаје треба да рачунају. Ми сваке године, подржавамо  набавку противградних система, комплетних система за наводњавање, што индивидуалних, значи свако ко буши свој бунар, помоћи ћемо му са 50 посто средстава да избуши бунар, да набави пумпу, да развуче систем за наводњавање, исто тако за набавку механизације за обрађивање воћњака, за противградне мреже. Дајемо средства и за садни материјал, до 3 000 000 динара по газдинству, дакле све оно што је неопходно да би се један воћњак засадио. Исто тако и у виноградарству. Дајемо доста за опрему која је неопходна касније код чувања, складиштења, прераде, то је све што радимо и о томе могу доста да причам. Такође субвенционишемо и  премију на осигурање, 40 одсто, ако неко жели да осигура свој засад јабука или неки други засад.“

  

Министар Недимовић је истакао и да је изградња великог система за наводњавање који би био повезан на Дунав,  веома битан предуслов за добру пољопривредну производњу у овом крају и то ће бити један од приоритета у наредном периоду. Министарство има средства за реализацију овог пројекта, али је неопходан и напор локалне самоуправе. Такође веома су битни и пројекти које заједнички могу да реализују министарство, локала самоуправа, пољопривредна удружења и пољопривредна газдинства.

  

“Желим да изразим велико задовољсто што је министар Недимовић нашао време да  обиђе нашу општину, имајући у виду да су пољопривреда и туризам ресори који су нама најбитнији. Његово интересовање, резулатирало је не само доласком и посетом нашем граду и општини, већ озбиљним разговорима и идејама које можемо да реализујемо уз помоћ Министарста пољопривреде. Договорили смо се да нам министарство изађе у сусрет у изради и реализацији пројеката с обзиром да је пројектна документација наша слаба тачка, не само у пољопривреди већ и у осталим сферама. Доста смо говорили о потенцијалима све у циљу да бисмо што више помогли нашим грађанима, директно пољопривредницима, да ли је у питању воћарство, виноградарство, пчеларство и остали видови производње. Имамо пружену руку само то треба што боље да искористимо. Порука свим људима је да се организујте у смислу онога шта треба преко локалне самоуправе да стигне до министарства. Објашњавали смо грађанима, произвођачима, да су они ти који морају да покажу и покрену иницијативу, а локална самоуправа је мост ка министарству и то је шанса за све.” – рекао је, између осталог, Владимир Величковић, председник Привременогоргана општине Неготин.

  

Након Карбулова, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, са својим домаћинимна, обишао је и плантажу лешника „Владејић“, на Кусјаку, где се упознао са начином производње и капацитетима овог породишног бизниса. Владејићи су производњом лешника почели да се баве 2007. године, када су засадили првих 11 хектара, а 2013. године засадили су још 7 хектара, па сада лешник производе на укупно 18 хектара. Министар их је упознао са могућностима за субвенционисање набавке механизације за обраду лешника и другим погодностима које се пружају у овој области.

 

Боравак у општини Неготин, министар Недимовић завршио је обиласком пивница у Рогљеву и разговором са винарима и пољопривредницима из Рогљеваи Смедовца.     

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.