Понедељак, 29. Аугуст 2022.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ У ПРАХОВУ


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, Њ.Е. Емануеле Жиофре, aмбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и директор ЕИБ, Алесандро Брагонци обишли су данас потопљене бродове на Дунаву код Прахова, заједно са Владимиром Величковићем, председником општине Неготин. 


Како је на броду „Еликсир Прахово“ истакао министар Момировић Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре заједно са европским партнерима раде на проширењу капацитета Луке Прахово, адаптацији бродских преводница у саставу ХЕ „Ђердап 1“ и ХЕ „Ђердап 2“, као и на вађењу потопљене немачке флоте из Другог светског рата из Дунава код Прахова, а укупна вредност сва три пројекта је нешто мања од 100 милиона евра.

„Заиста сам поносан што смо успели да у овим рекордно ниским водостајима обезбедимо пловност  Дунава  целом дужином на територији наше државе јер Дунав је европски коридор и када говоримо о  карго и теретном саобраћају уколико није проходан он нема своју пуну ефикасност“, навео је Момировић.


Његова екселенција Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Републици Србији подсетио је да потопљени бродови у сектору Дунава представљају велики проблем првенствено због речног транспорта, као и велику опасност јер се на њима налазе неексплодирана средства, а такође су и еколошки проблем.

„Ови пројекти део су нашег ширег пројекта „Тим Европа“ а важни су не само за општину Неготин, већ и за ЕУ јер је водни саобраћај економичан, еколошки и енергетски ефикасан. Један брод може да превезе житарица или грађевинског материјала колико стане у 120 камиона што значи да једним бродом ми имамо 120 камиона мање на путевима“, додао је Жиофре.

Алесандро Брагонци, директор регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан подсетио је да је заједничком сарадњом ресорног министарства, Европске уније и Европске инвестиционе банке направљен пројекат којим ће се извадити потопљени пловни објекти који постоје на Дунаву.


Вађење потопљене немачке флоте подразумева уклањање 21 потопљеног пловила из Другог светског рата из реке Дунав код Прахова, а вредност пројекта је 30 милиона евра. Средства су обезбеђена из кредита Европске инвестиционе банке и бесповратних средстава из WБИФ фонда.