Среда, 21. Фебруар 2024.

МИНИСТAР ЕДИН ЂЕРЛЕК У ПОСЕТИ НЕГОТИНУ

Средствима кабинета министра без портфеља, задуженог за равномерни регионални развој, Едина Ђерлека, реализован је пројекат санације хидроизолације равног дела крова на Дому културе Стеван Мокрањац у Неготину. То је био повод данашње посете министра Едина Ђерлека нашој општини. Mинистар Ђерлек је у малој сали Општине Неготин разговарао са Владимиром Величковићем, председником Општине Неготин и Богданом Гугићем, замеником председника о реализацији пројекта, као и унапређењу даље сарадње.

 

 

„Оно због чега ми улажемо у културу је, заправо, што желимо да људима у малим срединама обезбедимо садржај да остану у тим срединама. Није довољно што само улажемо у комуналну, путну и пословну инфраструктуру, јако је битно да улажемо у социјалну инфраструктуру и оно што обезбеђује садржај. Поред тога разговарао сам са председником Општине и замеником, будући да смо успешно реализовали овај пројекат и да смо стекли одређено поверење, расположени смо да наставимо даљу сарадњу. Овде су потребна даља улагања у комуналну, путну инфраструктуру, у објекте школа, тако да смо неку будућу сарадњу већ уговорили.“, рекао је данас у Неготину министар Един Ђерлек.

 

 

Кабинет министра без портфеља за предлагање мера и учествовање у координацији активности у области равномерног регионалног развоја, расписао је Јавни позив за пријаву пројекта за Програм подстицања регионалног раста у Републици Србији у 2024. години.

 

 

„Неопходно је да они аплицирају са развојним пројектима. У току је јавни позив који је расписало Министарство и уколико ти пројекти буду испуњавали све критеријуме ми ћемо бити и више него задовољни да и даље улажемо у општину Неготин, јер се она налази у категорији неразвијених општина. Ми не улажемо само у неразвијене општине, али свакако нам је посебан акценат на њима, што показује да Влада Републике Србије, држава заиста води рачуна и заиста брине о свим општинама Србије, а ако пратите наш рад видећете да не постоји ниједан округ где нисмо били и да смо све општине у Србији обишли. Реализован је 91 развојни програм за годину дана и мислим да је то један леп успех, а желимо да улажемо још већом динамиком како би помогли наше општине у њиховом даљем расту и развоју.“, нагласио је министар.

 

 

Укупна вредност пројекта санације хидроизолације дела равног крова Дома културе „Стеван Мокрањац“ износила је 3.758.053,20 динара, уз учешће кабинета министра Едина Ђерлека - 2.447.389 динара и локалне самоуправе у износу од 1.310.664,20 динара.

“Министар Ђерлек је дошао да обиђе пројекат који смо прошле године реализовали. Задовољан је пре свега реализацијом пројекта што значи да је сарадња оправдана. Вољан је да и у овој години одређене пројекте који су везани за општину Неготин подржи. Разговор је протекао у контруктивној атмпсфери где смо исказали одређене наше потребе и могу да кажем да је он жељи да због добре сарадње али и наше удаљености од центра помогне у свему ономе што нам је потребно. Сарадња са кабинетом министра Ђерлека ће бити још боља и сигурно ћемо решити још неке проблеме.“, изјавио је данас председник Величковић.

 

 

Санацијом хидроизолације дела кровног покривача на згради Дома културе „Стеван Мокрањац“ отклоњен је проблем прокишњавања уочених на плафону и зидовима сале Дома културе, и економског дела изнад службеног улаза.

„Реч је о санацији хидроизолације крова који има преко 2,5 хиљаде м2. До сада је санација рађена неколико пута, тачније три, али су то различити делови с обзиром да је ово огромна грађевина и да има слабости објекта који су изграђени пре тридесет, четрдесет година. Ми смо завршили велики тако рећи најважнији грађевински посао. Санирали смо око 350 м2 изнад извођачке сале, с обзиром да су процурења била видљива голим оком и да су угрожавала безбедност и искористили смо прилику да изнад економског улаза у Дом културе решимо још додатних 120 квадратних метара, тако да је тај део потпуно збринут. И оно што је голим оком видљиво, после неколико падавина које су се десиле после новембра прошле године, ми нисмо имали процурење, што значи да је Изоградња плус из Ниша која добила посао на тендеру, у року, на време и веома коректно урадила свој део посла.“, истакла је Јованка Станојевић, директорка Дома културе Стеван Мокрањац.

 

 

Ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ упутили су музички поздрав министру Ђерлеку приликом посете неготинском Дому културе, у виду својеврсне захвалнице на подршци у унапређењу рада ове важне културне институције у којој поред редовног, програме и приредбе релизују бројне институције културе,школе и удружења.