Уторак, 08. Септембар 2015.

Министар Александар Вулин отворио ординацију за медицинско вештачење у Неготину

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, отворио је данас у Неготину ординацију за медицинско вештачење Републичког фонда ПИО у којој ће се обављати вештачење за оцену радне способности и туђу негу и помоћ осигураника и корисника са подручја општина Неготин, Кладово и Мајданпек.

  

Новом организацијом медицинског вештачења у Неготину Фонд ПИО наставља да приближава своје услуге корисницима, који су до сада на преглед морали да путују у Филијалу Бор.

   

„Министарство рада јесте министарство за људе и све што ми радимо радимо да би нашим корисницима било лакше, да би им наше услуге биле ближе. Данас су људи из Фонда ПИО успели да обједине канцеларију на овом простору, тако да ће комисија радити у Неготину. Људи од сада више неће морати да путују, да се излажу трошковима већ ће своје потребе моћи да сотварују тамо где и живе. За то служи ПИО фонд и министарство рада. Ми водимо рачуна да сваки корисник буде максимално заштићен и да свуда услуге буду изједначене, нема ниједног разлога да у било ком делу Србије неко од корисника има мање могућности да оствари своја права. За нас не постоји ни престоница ни периферија,  за нас постоје само наши корисници, само грађани Србије, и сви они имају потпуно једнака права пред законом и та права морају да им буду доступна у сваком тренутку“ – истакао је министар Александар Вулин приликом посете Неготину.

   

„Филијала Бор је једна од најразуђенијих филијала у Србији, а општине Неготин, Кладово и Мајданпек удаљене су више од 120 километара од матичне филијале. На наведеном подручју преовладава старосна популација са израженим потребама за негом и помоћи, а многи од ових корисника, што због здравственог, што због материјалног стања нису у могућности да се одазову по позиву Органа вештачења, па је било и доста одлагања. Сагледавањем проблема, дошли смо до закључка да Испостава у Неготину има адекватне услове и најбољу повезаност са осталим испоставама, а разумевањем Министарства и Дирекције Фонда створени су услови и да се у Испостави фонда у Неготин омогући рад Првостепеном органу вештачења“ – рекла је Верица Чарапић, директор филијале Фонда ПИО у Бору.

   

„Општина Неготин је препознала улогу рада ове комисије која ће олакшати нашим грађанима остваривање својих права. Локална самоуправа је помогла у сређивању простора испред ове канцеларије и пружила логистичку подршку у сваком смислу и помагаће и даље“ – рекао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин обраћајући се медијима. 

Према подацима из 2014. године од укупно обрађених захтева у Филијали Бор за првостепено вештачење из испостава Неготин, Кладово И Мајданпекбило је укупно 90 захтева за оцену радне способности, 133 захтева за негу и помоћ, а за кориснике услуга Центра за социјални рад 11 захтева за негу и помоћ, што укупно износи 334 захтева са територије ове три општине.