Четвртак, 21. Октобар 2021.

МИЛКА МИЛОВАНОВИЋ -МИЛИЋ, ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА МИНИСТАРСТВА ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈИ У ПОСЕТИ НЕГОТИНУ

Милка Миловановић-Милић, државна секретарка Министарства за бригу и демографију Републике Србије, у оквиру обиласка локалних самоуправа Борског и Зајечарског округа, посетила је данас општину Неготин. У разговору са Владимиром Величковићем, председником Општине Неготин и Богданом Гугићем, замеником председника, на тему демографске слике наше општине која је једна од горућих проблема имајући у виду одлив нашег становништва који траје шест деценија, Миловановић-Минић је истакла да заједно, Влада, надлежна министарства и локалне самоуправе постављају један озбиљан темељ,  доброј пронаталитетној политици.

  

  

„Заустављање негативних демографских трендова приоритет је над приоритетима. Унапређење демографске слике Србије је најважније данас државно, национално и политичко питање. Данас смо у Неготину да од председника општине и његових сарадника сазнамо како они виде које су то могућности које постоје у Неготину и шта ми заједно можемо да урадимо сагледавајући потребне ресурсе и шта је Неготину још потребно да се створе предуслови за унапређење демографске слике Србије. Радује нас усмереност  председника и његовог тима на коришћење ресурса који постоји у том стратешком положају самог Неготина, поправљању привредног амбијента, доласку нових инвеститора што ће дугорочно дати ефекте, уз све оно што општина Неготин спроводи кроз програм пронаталних мера, подршку породици на различите начине, кроз финансијска давања, субвенције младим брачним паровима кроз сточарство, ратарство и гране на којима опстаје и функционише општина Неготин. За сваку је похвалу улагање у образовање увођењем нових смерова који су неопходни да би се млади људи школовали у правцу потреба тржишта.“ истакла је Милка Миловановић-Минић, државна секретарка.

Општина Неготин мерама пронаталне политике које укључују помоћ паровима којима је за остварењеродитељства неопходна вантелесна оплодња, матерински додатак незапосленим  породиљама које добију треће и свако наредно дете, бесплатан вртић за треће и свако наредно дете, бесплатну ужину са децу слабијег материјалног стања, као и плановима за убрзани привредни развој ради на промени демографског стања и повећање наталитета.

  

„С обзиром да је проблем решавања наталитета најважније питање на коме и председник Вучић инсистира а који је присутан у целој земљи посебно у источној Србији, ми као локална самоуправа се трудимо да мерама које примењујемо и плановима које имамо, у смислу развоја свих наших потенцијала посебно привреде, направимо помак. Са развојем  Индустријско- хемијског парка наша демографска слика ће се поправити са покретањем нових погона и комплекса, доласком нових радника, што ће утицати и на потребу проширења капацитета  тј изградње новог вртића у комплексу Elixir garden и развоју у свим другим областима које су потребне савременом човеку. Ми смо предузели и одређене кораке који се тичу наше дијаспоре, како бисмо наш земљаке заинтересовали да се врате и покрену бизнис у родном крају. Како се будемо ми развијали тако ће се и одређени проценат наших људи који живе у иностранству надам се полако враћати. Са развојем Индустријско хемијског парка број становника ће сигурно расти. Некада су стамбени комлекси у Неготину настајали са настанком ИХП Прахова и ХЕ Ђердап 2, када су се људи овде насељавалии мислим да је то једини пут којим морамо да наставимо.“ рекао је председник Величковић.

Величковић је истакао и значај развоја дуалног образовања које је ове године почело да се примењује у Техничкој школи и план да се овај начин образовања, који обезбеђује и запослење младима при завршетку школе  примени и у Пољопривредној школи .