Недеља, 20. Октобар 2024.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У КОБИШНИЦИ

И ове године уз покровитељство Министарства за бригу о селу и Општине Неготин одржани су Михољски сусрети села. Село Кобишница као домаћин угостило је бројне представнике културно-уметничких друштава и учеснике из Неготина.
 
„Михољски сусрети села су прилика да се чланови наших културно-уметничких друштава, чувари народних ношњи и етнографских предмета покажу у најбољем светлу. Оваква окупљања и дружења су важна у циљу неговања и чувања од заборава традиционалних игара, песме, обичаја, ношњи и стваралаштва. Ово је прилика да генерације које долазе научимо да се чувањем културног наслеђа и традиције чувају корени, што је важан задатак и обавеза свих нас. Успешну будућност обезбедићемо уз генерације које стасавају у модерним временима ценећи своју прошлост и своје корене који нас чине јединственим и снажним.“, поручио је отварајући манифестацију Бодган Гугић, заменик председника Општине Неготин.
 
 
У свечаном отварању учествовали су дечији хор Храма Свете Тројице под управом Магдалене Антић, ученици Основне школе „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице и етно група „Мариника“. Током дана посетиоци су били у прилици да погледају народне ношње Кобишнице из колекције Леана Лазића, етнографске предмете Милана Николића, изложбу старих заната, хране и пића и присуствују предавању о развоју пољопривреде представника Пољоприведне стручне службе из Неготина.
 
 
 
У културно-уметничком програму учествовала су културно-уметничка друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Мокрањац“ из Мокрања, „Чучук Стана“ из Сикола, „Флоричика“ из Јабуковца, „Врело“ из Шаркамена и „Димитрије Беливакић“ из Буковча. Организатор Михољских сусрета села је Дом културе „Стеван Мокрањац“.