Среда, 01. Април 2015.

Међународни дан дечије књиге

Поводом 2. априла, Међународног дана дечије књиге сутра ће у промотивној сали Народне библиотеке “Доситеј Новаковић” са почетком у 12 часова, бити одржана  трибина ,,Читалачке навике младих”, на којој ће учествовати средњошколци и основци, библиотекари, психолози и педагози.

 

Народна библиотека ,,Доситеј Новаковић” обележиће овај значајан датум и кроз различите активности које ће организовати током априла. Најављени су часови у библиотеци на тему књига које подсећају на живот у нашој земљи и окружењу кроз историју, читање одломака, разговор о књизи и пероду који описује, читање литераних радова ученика у вези са овим књигама, изложба ђачких ликовних радова у вези са тим књигама, ликовне и креативне радионице (израда сликовница и писање бајки), трибина ,,Читалачке навике младих”, читање бајки и прича, драматизација бајке и извођење представе. Планирано је и писање чланака за школски лист или вести за сајт школе о обележавању Међународног дана дечије књиге, израда топ-листе најчитанијих књига у току школске године, писање приказа омиљене дечије књиге и препорука вршњацима те књиге, дружење са децом из других школа и разговор о омиљеним књигама и све остале активности којима се подстичу деца на читање књига.

Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава 2. априла од 1967. године у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник, рођен 2. априла 1805. године, данас је познат као “краљ бајки“. Међународни одбор за дечију књигу The International Board on Books for Young People (IBBY), обележава овај дан широм света да би се деца подстакла на читање. Ова организација је основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је промоција међународног разумевања кроз дечије књиге, пружање прилике свој деци света да имају приступ књигама високих литерарних и уметничких стандарда, објављивање и дистрибуција квалитетних дечијих књига, нарочито у земљама у развоју и подстицање истраживачког и научног рада у области дечије књижевности.