Петак, 16. Децембар 2016.

Мапа приступачности објектима јавне намене

У циљу унапређења права особа са инвалидитетом, Заштитник грађана је у сарадњи са Удружењем за ревизију приступачности представио интерактивну Мапу приступачности објектима јавне намене и позвао локалне самоуправе да их објаве на својим интернет презентацијама. Мапа приступачности биће објављена на сајту Општине Неготин.

Приступачност подразумева све оно што сваком појединцу омогућава да самостално живи и учествује у свим аспектима живота, на једнакој основи. 

Интерактивна „Мапа приступачности“ особама са инвалидитетом и осталим грађанима пружа релевантне информације о приступачности места у Србији. Подаци који се налазе у Мапи прикупљени су уз помоћ грађана, организација цивилног друштва, јединица локалне самоуправе, државних органа и других органа јавне власти.

Мапа осим што представља основ за стално праћење стања у овој области, истовремено промовише примере добре праксе. С тим у вези из Удружења за ревизију приступачности позивају грађане и све заинтересоване организације и институције да наставе да достављају податке ради попуњавања Мапе.

Подаци о приступачности јавних објеката и јавних површина добијени су од јединица локалне самоуправе, државних органа и других органа јавне власти, у сарадњи са Заштитником грађана, а уз финансијску финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке кроз пројекат „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.