Уторак, 13. Септембар 2016.

“Мале тајне” на сцени Дома културе

Претпоследње вечери 51. Фестивал “Мокрањчеви дани” публика је у Дому културе могла да ужива у позоризном комаду са глумом, певањем и плесом “Мале тајне” Горана Марковића, Опере и театра “ Мадленианум”. Музику за ово дело написао је Зоран Симјановић, а сценографију је урадио Небојша Брадић. 

  

Дружина уметника решена да у најтежим данима оснује позориште у Београду, суочава се са предратним немиром, учествује и делује у току Другог светског рата, прави представу када падају бомбе по окупираној престоници, када се спасавајау голи животи, када се моли, плаче, бори и посеже за оружјем. Доба немачких окупатора, шпијунских провала, богатство духа чудесних мецена уметности, део су приче која следи уз низ ликова од којих су многи стварни и чине колоплет драме, али и љубави која расте у окриљу крвавих догађаја. Судбине јунака прати ретроспектива наше „забавне“ музике која је у то време стицала све већу популарност, па жанр дела, означен као „комад с певањем“, прати тај чудесни пут настајања позоришног комада, али и позоришних институција у ослобођеном Београду паралелно с развојем наше музике …Љубав и смрт, необични развој ликова, као и настанак позоришта, постојање свих слојева људи буржоазије и богаташа, младих комуниста, немачких окупатора, војника, лепих, младих девојака чине драму узбудљивом, а разрешење неочекиваним. Музика тога доба чини овај комад јединственим. Када драмска догађања досегну врхунац, онда проговори музика, а њу је компоновао Зоран Симјановић, један од наших најплоднијих стваралаца…  

  

Главне улоге у овом комаду играју   Предраг Ејдус, Војин Ћетковић, Тихомир Станић, Срђан Тимаров, Петар Бенчина, Андријана Оливерић, Бранислава Подрумац, Миодраг Радоњић, Милош Анђелковић, Раде Ћосић, Андрија Кузмановић .

  

Паралелно с развојем приче, догађаје прате шлагери из те епохе. Можда је важно напоменути да су Мале тајне и својеврсна ретроспектива забавне музике у периоду од 1939, када наша прича почиње, за време рата и немачке окупације, па све до 1958, када се наша прича завршава. Можда би требало додати и плес, важан сегмент ове врсте позоришног изражавања. Ова комбинација изнедрила је жанр који бих могао назвати комад с певањем и плесом. То је најближа одредница. Мале тајне нису ни драма, нити мјузикл, већ нешто треће.

  
  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.