Среда, 14. Мај 2014.

Максимин Даја и Хришћани

Професор Бил Лидбетер, историчар Универзитета  у Сиднеју који се бави Римском Империјом, одржао је Музеју Крајине предавање на тему „Максимин Даја и Хришћани“.

 

Најављујући предавање професора Лидбетера, Гордан Јањић, директор Музеја Крајине, истакао је да је сарадња са истакнутим историчарима који проучавају период тетрархије Римског Царства од изузетног значаја за дефинисање археолошког локалитета Шаркамен и представљање културног наслеђа Неготинске Крајине.

 

Максимина Дају, градитеља меморијално-резиденцијалног комплекса на Шаркамену, по речима професора Била Лидбетера, његови савременици описивали су као неуког пастира, који је имао успешну војну каријеру и  здушно подржавао учене људе. Хроничари тог времена Максимину Даји замерали су на антихришћанској политици коју је спроводио заједно са Диоклецијаном и својим ујаком Галеријем. Професор Лидбетер, међутим, Максиминов негативан однос према цркви  тумачи као његово настојање да хришане врати обичајима и вери предака.

 

Професор Бил Лидбетер објавио је недавно студију о политици Римске Империје на измаку IV века, под називом „Галерије и Диоклецијанов тестамент“ која представља критичку студију о тетрархијском времену и трансформацији класичног римског света. Тренутно ради на низу повезаних биографија чији ће наслов бити „Римски животи“.