Четвртак, 04. Мај 2017.

Мајске свечаности 2017.

Мајске свечаности поводом Дана општине Неготин биће ове године организоване од 7. до 21. маја. За грађане општине Неготин и госте, локална самоуправа, Туристичка организација, Дом културе, Историјски архив, Народна библиотека, Музеј Крајине, образовне установе и удружења грађана, припремили су 35 разноврсних програма. Централни догађаји Међународни Сајам меда и вина и Свечана седница Скупштине општине Неготин.


Овогодишње Мајске свечаности почеће у недељу, 7. маја у 9 сати на Рогљевачким пивницама, где ће Туристичка организација и Планинарско друштво ”Дели Јован”, организовати регионалну планинарску акцију “Стазама рајачког виногорја 2017.”. У понедељак, 8. маја свој први програм приредиће и Музеј Крајине у оквиру манифестације “Музеји Србије 10 дана од 10 до 10”. Биће то изложба “Ђорђе Вајферт” из збирке Музеја Рударства и металургије у Бору.

У уторак, 9. маја у 10 сати у организацији СУБНОР-а, у Новом градском парку, биће обележен Дан победе. У 14 сати у Музеју Хајдук Вељка Музеј Крајине промовисаће публикацију  “Археологија Музеја Крајине”, аутора Гордана Јањића. Од 17 сати Градским тргом прошетаће шарена поворка у оквиру традиционалног Дечијег карневала, а пола сата касније почеће и програм „Школе своме граду“, у оквиру кога ће наши најмлађи суграђани поклонити своме граду игре, песме и веселе осмехе. Организатори ових програма су Туристичка организација, Народна библиотека „Доситеј Новаковић“, основне школе и вртић “Пчелица”.

За 20 сати најављено је Рок вече на тргу. У првом делу програма наступиће неготински рок састави  „Resurrection“, „Бекстејџ тројка“ и „Storm“, за 21.30 сати предвиђен је наступ Тање Јовићевић и групе „Октобар 1864“, а од 23 сата представиће се још два бенда из Неготина „Red danger“ и „Badmash“. Организатори  су Туристичка организација и Дом културе.

Десети дан маја биће у знаку традиционалне манифестације „Сусрети села“ које организује Дом културе „Стеван Мокрањац“. Од 17 сати на  Градском тргу биће приређен Етно дан, на коме ће месне заједнице и културно уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представити обичаје, народне ношње, специјалитете народне кухиње и све оно што одликује њихова села. За 19.30 сати најављен је дефиле учесника завршне смотре 44. Сусрета села, која ће почети пола сата касније. На завршној вечери у ревијалном делу представиће се најуспешније тачке са овогодишње манифестације, а биће проглашен и победник, као и друго и трећепласирана културно уметничка друштва.    

У четвртак, 11. маја у 18 сати на Градском тргу биће отворен дванаести по реду Међународни сајам меда и вина  „Они виде мед и винО“. Према најавама директора Туристичке организације очекује се око 150 излагача из Србије, Бугарске, Румуније и Македоније, а своја вина представиће винари из свих познатих винских крајева наше земље. У оквиру Сајма меда и вина  од 19 сати у Музичком павиљону биће организована и Промоција књиге „Гурманске везе“, ауторке Маје Петровић. У 20 сати на  Градском тргу почеће концерт Банатских кицоша са глумцем Мирославом Жужићем, а за 21.30 сати најављен је и концерт Old Hat Orchestra.  Организатор Сајма меда и вина и ове године је Туристичка организација општине Неготин.

Међународни сајам меда и вина, наставиће се и у петак, 12. маја од 10 сати, када ће винари и пчелари изложити своје производе, а за 11 сати најављен је програм ученика основне школе “Бранко Радичевић” под називом “Моје песме, моји снови”.   

Петак, 12. мај биће у знаку Дана општине Неготин који се обележава у знак сећања на 12. мај 1833. године, када је Неготин ослобођен од вишевековне турске владавине. У 12 сати у Дому културе биће одржана Свечана седница Скупштине општине Неготин, уз присуство бројних гостију. На седници ће свечано бити додељене и Мајске награде и повеље општине Неготин за 2016. годину.

Одмах по завршетку свечане седнице на Градском тргу биће приређен програм “Поздрав из Крајине”, у оквиру кога ће наступити најмлађи фолклорне и етно певачке групе из наше општине. Од 18 сати у Музичком павиљону биће приређено предавање “Храна и вино”, а предавач ће бити Павле Радановић. док је за 19.30 сати најављена пројекција документарног филма “Обећање”.

Овогодишњи Сајам меда и вина биће затворен концертом Неготинских каваљера и поделом награда и признања. Након затварања Сајма од 21 сат и 30 минута на Градском тргу наступиће Lexington band. 

Традиционални шеснаести по реду годишњи концерт КУД „Стеван Мокрањац“ са гостима, биће одржан у суботу, 13. маја од 20 сати у Дому културе, док ће дан касније у свечаној сали Уметничке школе “Стеван Мокрањац” бити приређен концерт Квартета “Алтернанца”.   

Деветог дана Мајских свечаности, од 18 сати на одељењу за одрасле Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ биће приређена изложба „Данило Киш“, а од 19 сати у дворишту Историјског архива и промоција часописа “Баштиник”.  

Народна библиотека приредиће у среду, 17. маја, од 19 сати, на промотивном одељењу и промоцију књиге Миодрага Б. Јовића „Ђенерали  и генерали Неготинске Крајине“, а сат касније у галерији Дома културе биће отворена изложба „Неготински уметници“.

У четвртак 18 маја од 19 сати у Биоскопу Крајина биће отворена изложба „Србија и Срби на филму и Првом светском рату“ и приређена пројекција филмова „повратак српских победника и откривање споменика Карађорђу“ из Архиве Југословенске кинотеке. Организатор ових, али и пројекција филмова Југословенске кинотеке „Србија у Великом рату“ и „ С вером у Бога“, које су најављене за петак 19. мај од 10 сати у неготинском биоскопу, је Историјски архив Неготин.   

У петак, 19. маја у 12 сати и неготински матуранти придружиће се својим вршњацима широм Европе кроз манифестацију Матурски плес. На Градском тргу плесаће ученици завршних година неготинских средњих школа. Од 19 сати биће ун промотивној Сали Народне библиотеке биће организовано и вече неготинске поезије и прозе.

Другу годину заредом Неготин ће бити и део манифестације „Ноћ музеја“ кроз више програма који ће бити организовани у суботу 20. маја од  17  до 22 сата.

Мајске свечаности биће затворене у недељу 21. маја, Веселим спустом Тимоком, у организацији Туристичке организације. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.