Субота, 12. Септембар 2015.

Мајкл Девенпорт обишао оштећене куће у Неготину

Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, обишао је данас у пратњи председника Општине Неготин, Јована Миловановића, породице Михаиловић и Јенић, чији су домови страдали у поплавама у септембру 2014. и који ће бити обновљени кроз програм помоћи Европске уније.

  

"Европска унија је финансирала обнову и изградњу нових кућа, више од 1.000 широм Србије и наставиће са овим програмима у тесној сарадњи са Владом Србије и са локалним самоуправама. За следећу фазу Европска унија је издвојила још 70 милиона евра, а од те суме је опредељено 10 милиона за обнову и изградњу приватних кућа. У овој фази у фокусу је Источна Србија, где је нарочито у септембру прошле године дошло до великих проблема услед поплава” – рекао је Девенпорт и нагласио да ће у наставку сарадње фокус бити пре свега на превентивним мерама, јер је евро уложен у превенцију једнак као седам евра уложених у санацију,

Председник општине Неготин, Јован Миловановић, истакао је да је због слагања терена дошло до додатних оштећења на објектима, који нису били одмах видљиви и изнео став да је потребно да дође до рекатегоризације неколико објеката, где је дошло до већег степена оштећења.

  

“Потребна је поновна процена коју ће извршити комисија састављена од представника данског савета за избеглице јер се слегање терена одвија споро и то додатно деградира објекте. Делегација Европске уније са својим сарадницима допринеће овој процени као и реализацији обнове и санације објеката” – рекао је Миловановић.  

  

Девенпорт је нагласио и да ће Европска унија наставити да помаже и српским пољопривредницима, који су у поплавама доживели велику штету.