Субота, 11. Септембар 2010.

Лола – победник натпевавања хорова 45. Мокрањчевих дана

2865_1.jpg

Хор "Лола", Србија
Диригент: Милован Панчић

Хор Академског културно-уметничког друштва "Лола" из Београда, победник је традиционалног Натпевавања хорова 45. музичког фестивала "Мокрањчеви дани" у Неготину. Победнику Натпевавања, Хору АКУД "Лола" и диригенту Миловану Панчићу припала је Златна статуета "Стеван Мокрањац", рад академског вајара Небојше Митрића, као и сигурно место учесника и извођача целовечерњег концерта на 46. "Мокрањчевим данима", идуће године у Неготину.

Хор "Лола", овогодишњи лауреат Натпевавања је победом потврдио успех остварен на јубиларном 30. неготинском фестивалу 1995. године, када му је, као награда за уметничке домете у хорском извођењу, припала Златна плакета Мокрањчевих дана. Наш познати диригент Милован Панчић, однедавно, поново, на челу "Лоле" и у својству уметничког руководиоца је Натпевавање хорова оценио највишом оценом и истакао да хорско певање не смемо да запоставимо. "Благо народу и благо нама што имамо Мокрањца! То нико нема, а ја волим да изводим његова дела. Слажем се са Црњанским који је записао да једна Мокрањчева руковет вреди колико један век", рекао је Панчић, који се залаже да се у некој од наредних сезона на Фестивалу изведу сва дела духовне и световне музике Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914), једног од најзначајнијих српских композитора, диригената и музичких педагога.

2865_4.jpg

Хор "Јосип Штолцер Славенски", Хрватска
Диригент: Сенка Башек – Шамец

У Неготину су синоћ, прве фестивалске вечери "Мокрањчевих дана", уз победнички хор "Лола" из Београда, на Натпевавању наступили хорови: "Јосип Штолцер Славенски" из Чаковца у Хрватској, са Сенком Башек - Шамец, добитник Дипломе за освојено друго место.

2865_5.jpg

Хор "Станко Драгојевић", Црна Гора
Диригент: Илија Дапчевић

"Станко Драгојевић" из Подгорице (Црна Гора) са диригентом Илијом Дапчевићем, који се после десет година паузе поново вратио на хорски подијум, управо учешћем на 45. Мокрањчевим данима и коме је одлуком жирија припала трећа награда,

2865_3.jpg

Хор "Стив Наумов", Македонија
Диригент: Љубомир Трифуновски

Мешовити хор "Стив Наумов" из Битоља у Македонији са диригентом Љубомиром Трифуновским и Хор "Musica Humana" из Аде (Србија) са диригентом Биркашем Јаношем.

2865_2.jpg

Хор "Musica Humana", Србија
Диригент: Биркаш Јанош

По први пут у историји Натпевавања установљеног далеке 1974. године, као обавезна, изводила се композиција из духовног опуса Стевана Мокрањца, Статија трећа, по избору селектора Фестивала, др Бранке Радовић. У жирију за Натпевавање хорова на 45, Мокрањчевим данима, уз музиколога др Бранку Радовић, о победнику су одлучивали: академик Иван Јевтић, композитор и Немања Савић, диригент. Све одлуке  жири је донео једногласно.