Уторак, 21. Јул 2015.

Летња радионица пројекта „Архетип“

Креативно удружење "Него" реализовало је од 14. до 18. јула летњу радионицу пројекта "Архетип" у сарадњи са Министарством спољних послова Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и уз подршку Општине Неготин,коју је представљала Данијела Пејчић, члан Општинског већа за сарадњу са дијаспором.

  

Бесплатна креативна радионица за младе из дијаспоре до 15 година реализована је у Тодорчетовом конаку уз подршку Музеја Крајине. Циљ пројекта је учење и неговање ћириличног писма, српског језика, чување етничког и верског идентитета, стварање љубави и позитивног односа према културно-историјском и традиционалном наслеђу.

  

Двадесеторо младих носе прелепе утиске на заједничке дане учења и дружења. Они су обишли Хајдук Вељков музеј и гроб, Мокрањчеву кућу, Стару цркву Пресвете Богородице, учили су вез, калиграфско исписивање свога имена и иницијала ћириличним писмом, историју ћириличног писма, химну Републике Србије, Востани Србијо, 6. Мокрањчеву руковет.

  

Последњег дана радионице представљени су дечији радови родитељима и посетиоцима.

  

Успешност овог пројекта показује велико задовољство родитеља постигнутим резултатима, као и деца која су била и на пролећној и на летњој радионици пројекта „Архетип".