Понедељак, 01. Аугуст 2016.

Летња радионица “Архетип 2016”

Креативно удружење „НЕГО“ у сарадњи са Министарством спољних послова, Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и уз подршку Општине Неготин, чији је представник Данијела Пејчић, члан Општинског већа за сарадњу са дијаспором, реализовало је пројекат „Архетип 2016“. Након пролећне радионице под називом “Писанка”, која је реализована од 11. до 14. априла, од 22-24. јула на Рогљевским пивницама организована је и летња радионица под називом „Традиција“,  а тема је била „Слава“.

  

Учесници су у току тродневне летње радионице на Рогљеским пивницама учили о значају славе, коју је УНЕСКО заштитио као српско традиционално наслеђе.  Учили су о симболичним значењима славског колача, жита, свеће и иконе. Упознати су са најлепшим српским славским иконама и манастирима, а учили су и молитву „Оче наш“ и „Химну Светом Сави“.  Осим тога, сви учесници су и припремали славски ручак на који су позвани родитељи учесника, као и остали гости, што је била и презентација за јавност. На тај начин учесници су примењивали своја теоретска и практична знања, а све то кроз креативност и дружење.

  

Током боравка у Рогљеву, учесници су упознали културно-историјски и верски архетип свога краја кроз обиласке Рогљевских пивница, Цркве у Рогљеву, малог приватног музеја породице Радосављевић. Упознали су се са значајем овог етно-села и пивница, као и са славским обичајима овог краја. Од укупно 16 учесника ове летње радионице, 9 младих је било из дијаспоре, из Швајцарске, Италије, Аустрије и Немачке, а 7 учесника је било из општине Неготин, чиме се постигла интеграција, дружење и пријатељство младих из дијаспоре и младих из Србије. Та пријатељства су резултати креативног учења у току реализације овог пројекта.

Пројекат је иначе и намењен  младима  до 20 година из дијаспоре, српског порекла из Источне Србије. Циљ пројекта је учење и неговање ћириличног писма, српског језика, чување етничког и верског идентитета, стварање љубави и позитивног односа према културно-историјском и традиционалном наслеђу, као и очување свог традиционалног и националног наслеђа – архетипа.

  

Према речима организатора циљ пројекта је у потпуности остварен јер су учесници понели знања о свом културном, историјском и верском архетипу, о својим коренима. Сазнали су зашто је важно да чувају ћирилицу као своје национално писмо, своју славу и свој национални идентитет, па бар кроз исписивање свога имена, своју химну, славу и етно-музику свога краја. Сазнали су важност стварања и неговања љубави према свом традиционалном наслеђу и својим коренима.

Креативно удружење “НЕГО” је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано  ради остваривања циљева у области културе и образовања на територији Источне Србије и чине га: Данијела Марковић, професор музичке културе , Душанка Ботуњац, дипл. сликар текстила, Драгана Јаћимовић, магистар сликарства, и Весна Станковић, професор српског језика и књижевности.

Удружење НЕГО је позвало и све заинтересоване за сарадњу у пројекту „Архетип 2017“. да се пријаве на мејл удружења: kreativno.udruzenje.nego@gmail.com

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.