Уторак, 22. Децембар 2009.

Културу треба вратити народу

2368_1.jpg

На конференцији за новинаре која је синоћ одржана у Дому културе "Стеван Мокрањац", а коју је сазвао др Драган Томић, председник Управног одбора ове установе културе, било је речи о активностима у претходном периоду, које како истиче Драган Томић заслужују пажњу и дају наду за светлију будућност културе у неготинској општини. Такође, конференција за новинаре, прилика је да се истинито и правовремено информишу грађани, јер по његовом мишљењу, култура почиње из народа и њему је треба враћати, те тако народ има права да зна шта се у овој области дешава. Новинари су информисани да се после реновирања фасаде на згради Биоскопа, приводе крају и радови на изградњи и уређењу Мале камерне сцене у овом простору, за које је из Буџета општине Неготин издвојено једино 100.000 динара за прекривање пода итисоном, док су сва остала средства од око 1.000.000 динара, што у материјалу, што у раду, обезбеђена личним залагањем в.д. директора Миломирке Јововић, чланова Управног одбора и запослених у колективу Дома културе. Највећу захвалност Дом културе упућује на адресу ХЕ "Ђердап 2", ЈКП "Бадњево" и штампарије "Линотип", али и бројних појединаца, људи добре воље који последња два месеца помажу поновно стављање у функцију зграде Биоскопа. Из сопствених прихода Дом културе је у последња два месеца за поменуте намене издвојио близу 100.000 динара, те тако не може да се каже да је ова установа на било који начин оштетила Буџет општине Неготин. Напротив, рекло би се да је Буџет оштетио Дом културе, рекла је Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе, тиме што је протеклих година, натерао ову Установу да 15%  за личне дохотке обезбеђује из сопствених средстава, што је у супротности са Законом о буџету Републике Србије и уредбом Владе РС о коефицијентима запослених у култури.
На конференцији за новинаре могло се чути да је у сусрет примени новог Закона о култури, који треба да ступи на снагу 12.марта 2010. године, нужно било усагласити Статут и Правилник о систематизацији, као и остала правна акта у Дому културе.
Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе "Стеван Мокрањац", потсетила је присутне да Установа на чијем је челу, није само Дом културе, већ да подразумева три објекта на укупно 4.500 метара квадратних (Центар за образовну делатност у згради бившег Радничког универзитета, зграду Дома културе са салом од 573 седишта и зграду Биоскопа на којој ће по завршетку радова бити Мала камерна сцена са око 300 седишта) у којима је стално запослено 22 радника и један на одређено време. Како је истакнуто, нема вишка запослених у Дому културе. Ова Установа у протекле четири године нажалост није попуњавала упражњена места на стручним пословима и највећа несрећа овог колектива је, како је нагласила Миломирка Јововић, то што је од 2000.године она већ шести директор у овој Установи, у којој су сви бивши директори остајали, а да се није водило рачуна о томе што је кадар који обавља стручне послове у Дому културе десеткован.
Дом културе "Стеван Мокрањац" задужен је за уметнички програм у новогодишњој ноћи, па је овом приликом јавност информисана да ће дочек на Тргу бити организован у времену од 23 сата до 01 иза поноћи са ватрометом и 11 трубача оркестра Небојше Сејдића из Бојника, дегустацијом напитака и новогодишњим Сајмом књига. Улицама Неготина у новогодишњој ноћи шетаће и Деда Мразеви са бомбонама за радост најмлађих, али они нису на трошак Буџету општине, већ их, из сопствених прихода опремају све јавне службе и организације које су на Буџету, али се овој акцији, како се могло чути, до данас није придружио ниједан приватни предузетник из општине Неготин.

2368_2.jpg

Конференцију за новинаре, Дом културе искористио је да најави по први пут и посебан дочек за младе у реновираној згради Биоскопа, где ће уз цену улазнице од само 300 динара, млади моћи да дочекају Нову 2010.годину у, како је то истакао Мирослав Лучић, задужен за организацију овог скупа, урбанијој варијанти, уз свирку четири локална бенда, једног ди-џеја и једног од тренутно најпопуларнијих бендова са два женска вокала "Супер с карамелом" из Бечеја. Овај програм, узузимајући афирмисани бенд, за чији се наступ новац издваја из Буџета, ради се на принципу самофинансирања, са могућношћу, да се сличан догађај за младе приреди и за Дочек Православне нове године.
Од предстојећих активности Дом културе је посебну пажњу скренуо јавности на мултимедијалну промоцију ЦД-а "Навал мобо" (са песамама и мелодијама Неготинске Крајине) најављену за 24.децембар у Етнографском музеју у Београду, који је још 2002.године приредио Ратко Рале Милојевић, тадашњи стручни сарадник Дома културе за аматерску делатност, са рецензијом етномузиколога Наде Замфировић, снимљен у Радио Бисеру из Штубика, чији је продуцент Дом културе "Стеван Мокрањац" Неготин, а који је до данашњих дана заборављен, па ће промоција у Етнографском музеју, оживети причу да се овај музички материјал ауторски заштити, како би се адекватно користо за даље потребе Дома културе. Сарадник Дома културе на предстојећем програму у Београду биће Туристичка организација општине Неготин.
Посебно свечан тренутак у првим данима наредне године за Дом културе, али и све Неготинце биће 9. јануар, обележавање рођендана Стевана Стојановића Мокрањца, када ће се на Малој сцени у згради Биоскопа, наћи прави Мокрањчеви следбеници, Ива Мрвош, која је ове године дипломирала соло певање на Музичкој академији у Београду и Александар Јовановић, који је у овој години дипломирао кларинет на Музичкој академији у Бањалуци.