Петак, 11. Мај 2018.

КУД „Живорад Петровић Дудић“ из Јасенице победник 45. Сусрета села

Ревијалним приказивањем најбољих тачака синоћ су на Градском тргу у Неготину завршени 45. Сусрети села. Свеукупни победник овогодишње манифестације је КУД „Живорад Петровић Дудић“ из Јасенице. Манифестацију затворио Владимир Величковић, председник општине Неготин.    


Десет културно-уметничких друштава учествовало је на овогодишњим Сусретима села. Кроз исто толико такмичарских вечери, своје обичаје приказали су чланови културно уметничких друштава из Јабуковца, Тамнича, Сикола, Шаркамена, Буковча, Штубика, Кобишнице, Чубре, Карбулова и Јасенице.

 

Синоћ на Градском тргу у Неготину, на завршној манифестацији, публика је била у прилици да види и чује само део богатог програма и да се подсети како је то све некада било.

 

Представницима културно –уметничких друштава подељене су захвалнице за учешће у овогодишњој смотри и  дипломе за најбоље и најаутентичније тачке програма. Ове године додељено је специјално признање – Повеља Дома културе „Стеван Мокрањац“, Владани Станојевић из Тамнича, за несебичан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у очувању традиционалне културе.

 

На крају програма проглашен је и свеукупни победник овогодишње манифестације.  

Титулу најбољег на 45. Сусретима села понело културно-уметничко друштво „Живорад Петровић Дудић“ из Јасенице, које се на овогодишњој смотри представило програмом „Берба винограда. Уз диплому, овом друштву припала је и новчана награда од 30 000 динара.

Друго место и новчану награду од 20 000 динара, освојило је културно-уметничко друштво „Воја Чурић” из Кобишнице, а треће КУД „ Флоричика” из Јабуковца, коме је уз диплому припала и новчана награда од 10 000 динара.

 

Дипломе и новчане награде овим културно уметничким друштвима уручио је Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је и затворио 45. по реду манифестацију.

Многи обичаји,кола и песме били би заборављени да нас, с времена на време, својим програмима,  на њих не подсетите ви, учесници манифестација, чувари народне традиције. То је вредност која ће трајати докле год се окупљамо, сваког пролећа, са заједничком мисијом да отргнемо од заборава наше културно наслеђе, колорит и базу са ових простора. Захваљујем свима који су били део овогодишње манифестације и изражавам наду да ћемо се идуће године окупити у већем броју.” истакао је Величковић у свом обраћању.   

Поред новчаних награда за најбоља друштва, општина Неготини као покровитељ манифестације, за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво издвојила је по 70.000 динара за припреме и организацију програма, док је Дом културе, као организатор, обезбедио бесплатан превоз и озвучење.

 

На Градском тргу и ове године у оквиру завршне вечери Сусрета села, приређен је Етно дан. Месне заједнице и културно – уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представила су народне ношње, обичаје и карактеристична јела из својим места. 

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.