Уторак, 21. Мај 2013.

КУД "Стеван Мокрањац" из Беча победник, 18. Европске смотре српског фолклора дијаспоре

КУД "Стеван Мокрањац" из Беча, овогодишњи је апсолутни победник, 18. Европске смотре српског фолклора дијаспоре, а ансамбли из западне Европе буквално су покупили све главне награде највећег и најпрестижнијег културног догађаја за Србе у расејању. Од 24 награде, односно укупно по осам златних, сребрних и бронзаних плакета "Вести", традиционалног, главног медијског покровитеља Смотре", чак 21 је завршила у Аустрији, Швајцарској, Немачкој и Француској.

"Мокрањац" је за приказан сплет игара и песама из околине Београда "А ја ђаво па га мало дирам", од петочланог стручног жирија којим је председавала проф. др Мирјана Закић, добио 98.00 поена.

- Верујте ми да летим. Толико сам узбуђена да више и не знам где сам. Знам само да сам у генерацији "Мокрањца" која је успела после 15 година да у наш клуб донесе злато - ван себе од среће била је Тања Шћопић.

Њен колега из ансамбла, Владимир Мијуцић захвалио је свима који су их бодрили и помагали.

- Одмах крећемо назад, али сумњам да ћемо на време да се вратимо. Следи славље до зоре и ко преживи причаће се - каже Владимир.

Друго место, са освојених 97.77 бодова, припало је КУД "Вук Стефановић Караџић" и чланови КУД "Србија" из Дортмунда који су извели игре из околине Гњилана "Што гу нема Цвета". Данијел Вуловић и Милош Јанковић из овог друштва толико су се обрадовали да смо морали да их пустимо пар минута да се саберу.

- Заиста смо напорно и вредно вежбали ове године и надали смо се да има шансе да уђемо у првих пет. Искрено, пред наступ сам имао толику трему да је то било страшно. Међутим, када смо завршили тачку, знао сам да ћемо се окитити једном од најсјајнијих одличја - веле ови младићи углас.

Одмах за њима, у "златних осам", са 96.63 бодова су СКУД "Вук Стефановић Караџић" из Шененверда у Швајцарској који су извели песме и игре из Купреша "Кићење невесте", затим са 96.23 поена СНКСК Слога из Штутгарта са играма из врањског поморавља "Шетнала се џанум к зун Стана", па АНИ Просвјета из Вуковара са освојених 95.47 бодова за Барањско пударење и СКБД "Свети Сава" из Крања са добијених 95.07 поена за игре из Скопске Црне Горе "Насред село тапан чука". Последње, осмо злато по мишљењу жирија, са освојених 94.47 бодова припало је СКК Нова генерација из Шорндорфа за игре из Радојеваца "Жаока дака потц".

Петочлани стручни жири је одлучио и да се следећих осам ансамбала окити престижним сребрним одличјима "Вести".
То су: КУД Завичај из Винтертура са 94.43 поена, КУД "Стеван Синђелић" из Салцбурга са 93.53, па СКД Слога из Манхајма са 93.23, ФМД Извор из Сент Галена са 93.00, "Карађорђе" из Беча са 92.83, КУД "Добросав Радовановић Кикац" из Базела са 92.67, АКУД Младост из Темишвара са 92.53. Последње сребро отишло је у руке ансамбла СКД "Свети Сава" ФА "Бранково коло" из Гепингена са укупно освојених 92.50 бодова.

Бронзе које такође сијају златним и сребрним сјајем отишле су на следеће адресе: КУД Борац из Солингена (91.20), СКУД Видовдан из Љубљане (91.17), КУД Бисери Дранси из Француске (91.10), СКУД "Бранко Радичевић" из Лугана (90.43), КУД "Карађорђе" из Берна (90.37). Последње три бронзе су отишле за Беч и то КУД Коло (90.27), ФА Бамби (89.83) и КУД "Бранко Радичевић" (89.80).

Док је жири већао наступали су чланови Националног ансамбла Коло из Београда и Ансамбла народних игара и песама Венац из Грачанице.

Стручни жири је доделио и традиционалне специјалне награде најуспешнијим ансамблима и појединцима. Звездан Ђурић и Радојица Кузмановић уручили су награде најбољима и то у следећим конкуренцијама.

За оригинални костим - ансамблима "Свети Сава" Крањ - Словенија и КУД "Стеван Мокрањац" Беч - Аустрија.
Најбоља мушка певачка група - КУД Уна Нови Град - Република Српска

Најбоља музичка обрада - Александар Степић КУД Србија Дортмунд - Немачка, за најбољи певачки ансамбл - КУД "Вук Стефановић Караџић" Шененверд -Швајцарска, најбољи оркестар за изведену нумеру - КУД "Стеван Синђелић" Салцбург - Аустрија.

Најбоља кореографија која је својим настанком најближи извор националног стваралаштва - "Пјесме и игре Новског подкозарја" КУД-а Уна Нови град - Република Српска.

За комбинацију оригинала и реконструкције - "Нунта ин Исакова" Свадбени обичаји села Исаково - КУД "Вук Стефановић Караџић" Роршах - Швајцарска.

Уз традиционалне награде "Вести", домаћин овогодишње Смотре, Студентски културни центар Ниш је све учеснике даривао пригодном захвалницама, а победнике пригодним повељама и вредним медаљонима - златницима са ликом цара Константина. Апсолутни победник, "Мокрањац" из Беча је на дар добио и велико лицидерско срце.

Уочи церемоније доделе признања, Мирослав Јовић, председавајући овогодишње смотре оценио је да су овакве манифестације прави начин спајања дијаспоре са матицом.

- Надам се да је Ниш био добар домаћин, а ова Смотра је прави пример и доказ заједништва Срба које треба да нам буде водиља ма где се налазили - казао је Јовић.

Награде најбољима уручили су помоћници директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором, Вукман Кривокућа и Растко Јанковић.


Преузето са сајта Народних новина ЗАВИЧАЈ