Уторак, 12. Мај 2015.

КУД „Чучук Стана“ из Сикола победник 42. Сусрета села

Културно уметничко друштво „Чучук Стана“ из Сикола, свеукупни је победник  42. традиционалне манифестације „Сусрети села“, која је завршена синоћ ревијалним приказивањем најбољих тачака на Градском тргу у Неготину. 

 

Друго место поделила су културно уметничка друштва „Видра“ из Видровца и „Карбулово“ из Карбулова, а треће  „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Врело“ из Шаркамена.

 

Дипломе и новчане награде износу од тридесет, двадесет и десет хиљада динара, овим културно уметничким друштвима уручио је др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин, који је и затворио овогодишњу манифестацију.

 

„Општина Неготин помагаће и у наредном периоду културни аматеризам са жељом да се не заборави све оно што карактерише културу и традицију српског народа, а део тога смо видели и вечерас. Искористићу ову прилику да честитам победницима и награђенима и да се захвалим пре свега свим учесницима овогодишње манифестације, људима који улажу велике напоре током припреме програма али и запосленима у Дому културе који су организовали манифестацију Сусрети села“ – истакао је Божиловић у свом обраћању.    

 

Поред новчаних награда и диплома најуспешнијим фолклорним ансамблима, уручене су и захвалнице за учешће у овогодишњој манифестацији као и дипломе  за најбоље  представљање изворне ношње, режије, сценографије и организације. Диплома за најбољу режију програма припала је КУД „Видра“ из Видровца, културно-уметничком друштва „Флоричика“ из Јабуковца припала је диплома за најбољу организацију програма, док су друштву из Сикола,  уручене и дипломе за најбољу сценографију и народну ношњу.

 

У склопу завршне вечери 42. Сусрета села, на Градском тргу приређен је и Етно дан. Месне заједнице и културно – уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представила су народне ношње, обичаје и карактеристична јела из својим места.  

   

Кроз 12 такмичарских вечери, више од 600 учесника из дванаест месних заједница, приказали су огромно богатство карактеристично за подручје Неготинске Крајине. Чланови културно уметничких друштава приказали су како се на прави начин чувају од заборава изворне народне песме, игре, предања, ношње, једном речју све оно што је заштитни знак народне културе.

   

После вишегодишње паузе, у такмичење су се поново вратили и чланови фолклорног ансамбла из Речке и на тај начин се прикључили  културно-уметничким друштвима која нису престајала са радом ни упркос бројним проблемима са којима се већ деценијама суочавају.  

   

Више од три хиљаде грађана општине Неготин пратило је програме у Јабуковцу, Видровцу, Тамничу, Сиколу, Шаркамену, Буковчу, Штубику, Карбулову, Мокрању, Кобишници, Речкој и Чубри и они су најмеродавнији жири који је дао своју оцену колико су крајински аматери успели да очувају народну традицију.

   

Поред новчаних награда за најбоља друштва, општина Неготини као покровитељ и Дом културе као организатор, за учешће у манифестацији за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво, издвојили су по 60.000 динара.