Понедељак, 01. Јул 2013.

Крајински видовдански сабор „Брестовац 2013.“

Бројни посетиоци првог крајинског видовданског сабора у Брестовцу имали су прилику да уживају у културно-уметничком програму и дружењу који су организовали мештани са пријатељима овог села.

Са жељом да анимирају мештане и доведу госте у живописно село подно Дели Јована, које већ годинама бележи изразиту депопулацију становника, представници месне заједнице и подручног одељења школе „Вера Радосављевић,  заједно са пријатељима села, латили су се великог посла организовања видовданског сабора. У дану када је из Брисела стигла повољна вест о почетку преговора за придруживање Србије Европској Унији, сабор је отворио мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

„Од Боја на Косову, догађаја који је оставио дубок траг у историји српског народа прошло је 624 година, а Видовдан је и даље празник српске традиције, слободарског духа и тежњи ка светлијој будућности. И управо то славимо и данас, а кроз изворну песму и игру,  промовишемо богатство изворне народне културе. Случај је хтео, или је то опет знак да се ради о великој прекретници, да управо данас славимо коначну одлуку шефова држава и влада земаља чланица Европске уније, донету у Бриселу, да приступни преговори са Србијом почну најкасније у јануару 2014. године. То је, према речима, председника Савета Европске уније, Хермана ван Ромпеја,  историјски тренутак за Балкан и Европу у целини. То је, додајемо ми, и велика победа српског народа и актуелне републичке владе“ – поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

У богатом културно-уметничком програму своје умеће и богатство изворне народне традиције показали су најмлађи Брестовљани са својим гостима из других школа, млади каратисти, али и чланови културно-уметничких друштава из Буковча, Карбулова, Мокрања, Кобишнице из Сикола.

У наставку је приређен музички програм, а за све посетиоце и бесплатно послужење.