Петак, 25. Децембар 2009.

Крајински аматери на добром путу

2376_1.jpg

Када је 2002.године део музичког блага Неготинске Крајине коначно постао трајни музички запис у оквиру ЦД-а "Навал мобо" са 41 нумером, снимљен у Радио Бисеру из Штубика у издању Дома културе "Стеван Мокрањац" родила се и идеја да се после неготинске промоције приреди и његово представљање у најзначајнијој националној институцији за област етнологије, Етнолошком музеју у Београду. Седам година касније, плод вишегодишњег истраживања и прикупљања мелодија и песама, чији је избор за диск, уз рецензију етномузиколога Наде Замфировић, приредио Ратко Рале Милојевић, тадашњи стручни сарадник Дома културе за аматерску делатност, добија заслужену сатисфакцију. То су својим присуством и учешћем у промоцији у атријуму Етнографског музеја у Београду потврдили и еминентни стручњаци, попут етномузиколога др Димитрија Големовића, али и један од најзначајнијих српских извођача традиционалне музике, прослављени фрулаш Бора Дугић.

2376_5.jpg

Неуморни прегаоци и чувари изворности, који су учествовали у стварању ЦД-а "Навал мобо", а међу којима су: вокални солисти Милица Нешић Журжевић, Борка Момчиловић и Марија Мардаљевић, гајдаш Томислав Буљигић, Војислав Стефановић и Драган Давидовић на дромбољи, дудучар Дојчин Савић, Сергије Страиновић на рикалу и осамдесетогодишњи Спасоје Булбић на окарини и дудуку, одушевили су посетиоце који су атријум Етнолошког музеја испунили до последњег места.
По речима етномузиколога др Димитрија Големовића, овај, заправо први у Неготинској Крајини, на овакав начин забележени материјал нема цену за будуће истраживаче у области етномузикологије, те се верује да ће Дом културе и због озбиљности коју носи фестивал "Мокрањчеви дани" и због изворне музике која је Мокрањцу била основа за стварање врхунских остварења наћи могућност да је и убудуће чува бележењем изворности на савременим носачима звука.

2376_2.jpg

Саставни део програма у Етнографском музеју у Београду била је и пројекција документарног филма "Свирала од једанеаст педаља", аутора Зденке (Голубовић) Томић, рађен у продукцији РТВ "Крајина" из Неготина, за који је својевремено стручни консултант био Ратко Рале Милојевић. Њему је синоћ у Етнографском музеју у Београду постхумно уручена плакета Стевана Мокрањца, за трајни допринос чувању темеља изворности у Неготинској Крајини, коју је примио његов унук Миљан Вукадиновић.

2376_3.jpg

Посебна признања за сарадњу на промоцији ЦД-а "Навал мобо" Дом културе "Стеван Мокрањац"  Неготин уручио је и Етнографском музеју у Београду и етномузикологу Нади Замфировић.

2376_4.jpg

Мултимедијалну промоцију у Београду пратила је и туристичка трпеза, коју је у виду крајинског вина и ракија и народних специјалитета, уз представљање туристичких потенцијала нашег краја приредила Туристичка организација општине Неготин.