Понедељак, 11. Септембар 2017.

“Крајинска берба” на Рогљевачким пивницама

Протеклог викенда, на Рогљевачким пивницама, у част грожђа, вина и винограда, организована је манифестација “Крајинска берба”. Манифестацију су, под покровитељством општине Неготин организовали месна заједница Рогљево и Туристичка организација општине Неготин.

 

Традиција бербе и прераде грожђа је дуга и карактеристична за наше поднебље, а манифестацију “Крајинска берба”, Туристичка организација општине Неготин и Месна заједница Рогљево приређују у циљу промоције виноградарске традиције нашег краја и подручја познатог по производњи вина. Манифестацију је отворио Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је у свом обраћању виноградарима и винарима пожелео успешну бербу.   

  

“Драго ми је што присуствујем манифестацији која за циљ има промоцију виноградарства, винарства и туризма нашег краја. Наши потенцијали нису довољно искоришћени, али ме радује што из дана у дан напредујемо и на томе ћемо радити у наредном периоду. После неколико деценија до наших пивница се лакше стиже. Пут од граничног прелаза Мокрање до Рогљева је асфалтиран, и наставиће се до Рајца. Уз добру презентацију и промоцију квалитета вина Неготинске Крајине и нашег гостопримства, можемо очекивати резултате, а манифестација „Крајинска берба“ је прави начин на који то можемо постићи. Заједнички је то задатак и мислим да ћемо уз доста енергије и труда бити успешни. Желим да похвалим сјајне домаћине који су желели и показали иницијативу да Крајинска берба у Рогљеву буде боље промовисана и што су заједно уз помоћ Месне заједнице Рогљево и Туристичке организације, у томе и успели.” – истакао је Величковић у свом обраћању.

  

Манифестација је привукла велики број посетилаца, за које је био организован и превоз до Рогљевских пивница, где су били у прилици да присуствују берби винограда, као и традиционалном, давно заборављеном начину прераде грожђа, коју су приказали чланови КУД “Живојин Тодоровић” из Тамнича.

  

На бројним штандовима, у сарадњи са националниом асоцијацијом за старе и уметничке занате и домаћу радиност “Наше руке”, организован је и Сајам  старих и уметничких заната, где су приказани ковачки, опанчарски, калиграфски занат, као и начин прераде вуне и ткања. Сајамску причу допунили су и винари и произвођачи слатких, традиционалних посластица.

 

За све оне који воле традиционалну крајинску кухињу вредне домаћице и домаћини припремили су крајинске  специјалитете, уз вина из подрума љубазних домаћина.

 

У културно уметничком програм учествовали су културно уметничко друштво “Никола Пашић” из Зајечара, вокална солисткиња Вионера Пауновић, победница серијала “Шљивик”, етно група “Долама”, КУД ”Doina Banatului” из Карансебеша из Румуније, Удружења фрулаша Неготинске Крајине '' Крајинска фрула''.

  

Овогодишња “Крајинска берба” завршена је наступом оркестра “Стари звуци” и  дувачког оркестра “ Тимочки весељаци”.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.