Субота, 07. Септембар 2019.

Крајинска берба 2019

  

Традиционална манфестација „Крајинска берба“, у организацији Удружења „Рогљевачке пивице", МЗ Рогљево и Туристичке организације општине Неготин, уз покровитељство Општине Неготин и помоћ бројних спонзора одржана је минулог викенда на Рогљевачким пивницама. Овогодишња манифестација, којом се већ неколико година најављује берба у неготинском виногорју, привукла је велики број посетилаца. Отврарајући манифестацију Владимир Величковић, председник Општине Неготин истакао је да квалитет нашег виногора кроз узгој винове лозе, производњу вина и развој туризма а који нас издваја у односу на друге крајева земље, морамо унапредити.

  


„Велики кораци су већ учињени, неки су видљиви, неки још увек не, али на следећој Крајинској берби, надам се да ћемо сви моћи да будемо задовољни оним што ће бити учињено.Реч је реконструкцији комплекса Неготинских пивница, јединствених камених насеља које ће бити уређене, захваљујући подршци председника Републике Србије Александра Вучића, наше Владе, надлежног министарства и Немачке развојне агенције ГИЗ. Напоменућу да је процес комасације у делу четири катастарске општине увелико у току и да ће се наставити комасацијом и у преосталим катастарским општинама. Најавили смо реконструкцију путне мреже и можемо бити задовољни урађеним. У овој години у тимочком делу општине, новим асфалтом прекривено је до сада,6 километара пута. Реч је о делу пута ка Смедовцу и деоници која је завршена пре пар дана, од Рогљева до Рајца. Очекује нас и санација дела пута од Тамнича ка Браћевцу, у дужини од једног километра. Делови пута који воде до Рајачких и Рогљевачких пивница биће пресвучени асфалтом након постављања водоводне и канализационе мреже. Очекује нас велики посао али са уређењем пивница, завршетком комасације и уређењем путева бићемо много привлачнији туристима који долазе у наш крај.“ поручио је Величковић и пожелео свима успешну бербу грожђа.

  

Након отварања уследио је одлазак у оближњи виноград и свечани чин почетка бербе, затим културно-уметнички програм у коме су учествовали као здравичар Драгослав Станисављевић–Персинац из Чубре, КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице, друштво из оближњег Брегова у Бугарској и оркестар „Зора“ . Више од тридесетак девојака такмичило се за титулу најбоље берачице грожђа која је ове године припала Теодори Стојановиић из Неготина.