Понедељак, 10. Септембар 2018.

Крајинска берба 2018

Манифестација „Крајинска берба“ 2018 која има за циљ промоцију нашег виногорја, вина и винског туризма, у суботу 8. септембра започела је свечаном церемонијом бербе грожђа у оближњем винограду на Рогљевачким пивницама. Чин освештања Крајинске бербе, обавио је протојереј у пензији Ранко Јовић.

  

Поздравну реч упутила је Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин истакавши  да се, надалеко познато виногорје на истоку Србије, припрема да бербом грожђа означи још једну сезону, која ће обрадовати љубитеље вина са географским пореклом „Неготинска Крајина“, чувена по свом квалитету. 

  

„Нема бољег предела, ни земље у Србији за гајење винове лозе, од овог на коме се налазимо. Виноградарство, винарство и вински туризам у Србији се брзо развијају, а с обзиром на вековну традицију нашег краја, реноме који наша вина уживају, убеђена сам да је и будућност Неготинске Крајине управо на овом месту, у Рогљеву, али и Рајцу, Смедовцу, Тамничу, и осталим виноградарским насељима наше општине. Гледамо да помогнемо максимално, колико је то у нашој моћи. Да оживимо све старија села а кроз програм субвенција и наш аграрни буџет, поставимо здраве темеље неких будућих засада. Потези које смо начинили у последње време учиниће наш пласман јачим на веома избирљивом тржишту. У вину је истина али и наша будућност. Наша жеља је да вински путеви ка овом крају буду препуни туриста, љубитеља вина а ми ћемо се потрудити да пожеле да нас поново обиђу.“ поручила је Мерлина Селенић, заменик председника.

  

Центар пивница  и  вински подруми били су препуни посетилаца који су одлучили да сунчан суботњи дан проведу на овом јединственом месту. У богатом културно-уметничком програму учествовали су чланови КУД-а „Доина Банатулуи“из Карансебеша у Румунији, „Никола Пашић“ из Зајечара, етно групе „Класје“ из Неготина,затим  староградски оркестар „Неготински каваљери“ и Дувачки оркестра „Тимочани“. За најлепшу девојку бербе проглашена је Александра Милић из Рогљева, прву пратиљу Сара Николић и другу пратиљу Ања Михајловић из Неготина.  Поклоне за најлепше девојке бербе обезбедила је Златара „Радосављевић“ и УГ "Рогљевачке пивнице".   

  

Крајинску бербу 2018 на Рогљевачким пивницама организовали су Туристичка организација општине Неготин, Месна заједница Рогљево и Удружење грађана „Рогљевачке пивнице“.